„Ziua Rezervistului Militar”. La mulți ani tuturor rezerviștilor militari!

În data de 31.05.1864, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, a fost adoptată „Legea asupra poziţiei ofiţerilor”, primul act normativ care dă identitate, valoare şi sens corpului cadrelor militare în rezervă.

Astfel, în semn de respect şi recunoştinţă pentru cei care au servit cu onoare şi demnitate România sub drapelul tricolor, Guvernul României, prin H.G. nr.464/2010, a instituit „Ziua Rezervistului Militar”, care se aniversează, în fiecare an, în ultima zi din luna mai.

Prin această hotărâre se dă, însă, o semnificaţie mult mai largă noţiunii de rezervist militar. Astfel, potrivit art. 3 al hotărârii, „prin rezervist militar se înţelege orice persoană care deţine grad militar în rezervă sau în retragere”.

De aceea, multe  persoane cu studii superioare din viaţa civilă, care au grad militar ca urmare a absolvirii unor forme de pregătire specifică, precum şi toate cadrele militare în rezervă au dreptul să aniverseze această zi importantă. Sărbătoarea este înscrisă în Calendarul Tradiţiilor Militare, periodic de istorie şi cultură, editat de Statul Major General al Armatei Române.

De asemenea, tot la 31 mai, mai exact la 31.05.1990, după o întrerupere abuzivă de 42 de ani din timpul regimului totalitar, a fost reluată tradiţia asocierii cadrelor militare şi s-a înfiinţat structura care astăzi se numeşte „Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere” (A.N.C.M.R.R.).  Astfel,  prin decizia  conducerii acestei asociaţii s-a stabilit ca, în data de 31 mai, să fie marcată şi „Ziua A.N.C.M.R.R.”

Sursă foto: facebook.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Discuții româno-ucrainene privind sistemul de management al situațiilor de urgență

Mon May 31 , 2021
La data de 28.05.2021, în contextul vizitei șefului DSU, în Cernăuți, Ucraina, cu ocazia participării la evenimentul prilejuit de acordare a ajutorului umanitar pe care România l-a oferit autorităților statului vecin, în baza solicitării Ucrainei transmisă Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (NATO-EADRCC) privind oferirea de sprijin în […]