Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de securitate (SBU) și pe procurorul general al Ucrainei

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a demis duminică (17.07.2022) seara pe șeful serviciului de securitate (SBU), Ivan Bakanov, și pe procurorul general, Irina Venediktova, figură devenită foarte cunoscută în ultimele luni, care se ocupa de investigarea crimelor de război comise de ruși în Ucraina.

Ambii oficiali rămași fără funcție sunt acuzați că nu și-au făcut treaba bine, iar asta a permis rușilor să avanseze în Ucraina.

Ordinele de demitere a șefului SBU și a procurorului general au fost publicate pe site-ul Președinției ucrainene. Printr-un alt decret, procurorul general adjunct Oleksii Simonenko este numit procuror general interimar.

Ivan Bakanov a fost concediat în temeiul articolului 47 din Statutul disciplinar al forțelor armate ale Ucrainei, care se referă la „neexecutarea (îndeplinirea necorespunzătoare) a îndatoririlor oficiale, care are ca rezultat victime umane sau alte consecințe grave sau creează premisele unei amenințări cu astfel de consecințe”, scrie The Guardian. Ivan Bakanov fusese numit în fruntea SBU în 2019, după ce Zelenski a câștigat alegerile, și era considerat ca fiind un apropiat al președintelui.

Ulterior, Zelenski a explicat că a luat aceste măsuri întrucât peste 60 dintre subalternii celor doi oficiali acționau împotriva intereselor Ucrainei în teritoriile ocupate de ruși, iar asta pune la îndoială calitățile lor de conducători ai instituțiilor respective. Într-o postare pe contul de Telegram, Zelenski a explicat că i-a concediat pe înalții oficiali deoarece s-a dovedit că mulți membri ai instituțiilor pe care le conduceau au colaborat cu Rusia, o problemă care se înregistrează și în alte agenții guvernamentale, a menționat Zelenski.

Sursă foto: kyivindependent.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Albania îşi închide toate website-urile guvernamentale după un atac informatic

Mon Jul 18 , 2022
Toate serviciile publice online şi toate site-urile de internet guvernamentale din Albania au fost închise duminică (17.07.2022), în urma unui atac informatic sincronizat din afara ţării, a anunţat Agenţia Naţională Albaneză pentru Societatea Informaţională (AKSHI) printr-un comunicat preluat de Xinhua. „Pentru a face faţă acestor lovituri fără precedent şi periculoase, […]