Volodimir Zelenski cere Rusiei să înceteze focul şi face apel la Occident pentru ajutor

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski le-a vorbit din nou, vineri dimineaţă, cetăţenilor săi printr-un mesaj video. Atât în ​​ucraineană, cât şi în rusă, preşedintele ucrainean a făcut apel la Rusia pentru o încetare a focului, informează Adevărul, care citează BBC.

Rusia va trebui să ne vorbească mai devreme sau mai târziu despre cum să pună capăt ostilităţilor şi să oprească această invazie”, a spus el.

„Cu cât conversaţia începe mai devreme, cu atât pierderile Rusiei vor fi mai mici”. El a adăugat că până când atacurile vor înceta, „ne vom apăra ţara până atunci”.

Liderul ucrainean a confirmat mai multe lovituri cu rachete raportate astăzi înainte de zori.

Zelenski a spus că bombardamentele au început vineri la ora 4:00. El a adăugat că atacurile Rusiei au vizat atât ţinte militare, cât şi civile. Rusia a declarat anterior că nu ţinteşte lovituri asupra civililor.

Zelenski a făcut încă o cerere aliaţilor occidentali să ajute Ucraina şi să oprească atacul brutal al Rusiei. “În această dimineaţă ne apărăm singuri statul nostru. Ca şi ieri, cele mai puternice forţe ale lumii privesc de departe“, a spus preşedintele uicrainean în discursul său adresat naţiunii în această dimineaţă.

A fost Rusia convinsă de sancţiunile de ieri? Auzim pe cerul nostru şi pe pământul nostru că nu a fost suficient.

Bilațul războiului ruso-ucrainean

Potrivit relatărilor presei, capitala Kiev a fost afectată de explozii în această dimineaţă, inclusiv ceea ce pare a fi o explozie care a lovit o clădire rezidenţială. În timpul nopţii, Zelenski avertizase cu privire la intensificarea atacului asupra capitalei. El a spus că nu are nicio intenţie să părăsească capitala şi că ştie că este ţinta numărul unu a Rusiei chiar acum.

Potrivit surselor ucrainene oficiale, în prima zi de conflict Armata Rusă ar fi pierdut șase elicoptere, un avion, peste 30 de tancuri și 130 de blindate. De asemenea, ucrainenii estimează că forțele ruse ar fi pierdut peste 800 de persoane. Ucrainenii mai spun că, de partea lor, au murit 137 de oameni, militari și civili, iar 316 sunt răniți. Rusia nu a publicat niciun fel de bilanț de acest fel. Aceste informații trebuie privite însă cu rezervă, rolul evident al difuzării lor fiind și acela de a ridica moralul populației, respectiv de demoralizare a rușilor. Chiar și așa, având în vedere pozițiile câștigate după prima zi de conflict, Rusia nu pare a fi reușit să impresioneze sau să îi sperie pe ucraineni, singura cucerire notabilă fiind cea a Aeroportului din Kiev.

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

De la Tokyo la New York, mii de oameni protestează împotriva invaziei Ucrainei

Fri Feb 25 , 2022
Protestatarii s-au adunat joi în piețele publice și în fața ambasadelor Rusiei din mai multe orașe, de la Tokyo la Tel Aviv și New York pentru a denunța invazia Ucrainei – în timp ce peste o mie de persoane care au încercat să facă același lucru în Rusia au fost […]