Vladimir Putin și Xi Jinping se întâlnesc mâine pentru a discuta despre “retorica agresivă a Statelor Unite și a NATO”

Putin și Jinping au mai avut o întâlnire virtuală la sfârșitul lunii iunie. Întâlnirea de mâine se desfășoară pe fondul tensiunilor crescute dintre Rusia și Europa, SUA și statele occidentale exprimându-și temerile cu privire la acumularea de trupe rusești la granița cu Ucraina, anunță Biziday.

Discuțiile au loc și într-un moment în care poziția Beijingului față de Ucraina nu este clară. Potrivit ministerului de externe al Chinei, Xi Jinping a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky în iulie. Dar China, care împarte o graniță lungă cu Rusia, și-a concentrat o mare parte din relațiile bilaterale cu Rusia pe comerț, în special în domeniul energiei. Pe fondul deficitului de cărbune din acest an, China a cumpărat cantități semnificative de cărbune și alți combustibili anul acesta de la vecinul său din nord.

Duminică, SUA și G7 au emis o declarație comună în care condamnă “consolidarea militară a Rusiei și retorica agresivă față de Ucraina”. Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Regatul Unit fac parte din blocul marilor economii. China nu face parte din G7, dar gigantul asiatic a fost punctul central al discuțiilor grupului la o întâlnire care a avut loc weekend-ul trecut, potrivit presei internaționale.

Într-o întâlnire virtuală cu președintele american Joe Biden de săptămâna trecută, Putin a spus că Washingtonul nu ar trebui să permită Ucrainei să se alăture NATO, în schimbul asigurărilor că trupele ruse nu vor efectua un atac. Biden a precizat că Washingtonul nu va accepta o astfel de cerere. Ucraina a vrut să se alăture alianței nord-atlantice încă din 2002, dar Rusia s-a opus categoric, pe motiv că ar fi o amenințare directă asupra frontierelor sale.

Sursă foto: Sputnik.md

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

O nouă aeronavă C-130 Hercules intră în dotarea Forțelor Aeriene Române

Tue Dec 14 , 2021
O aeronavă de tip C-130 Hercules, varianta H, transferată, cu titlu gratuit, din excedentul Guvernului Statelor Unite ale Americii către Forţele Aeriene Române, a aterizat marți, 14 decembrie, pe Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa „Aurel Vlaicu”, anunță Ministerul Apărării Naționale. Avionul de transport va intra în înzestrarea Bazei 90 Transport Aerian-Escadrila […]