Vasile Dîncu: România va produce drone și mini-submarine

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat marți că industria de apărare din România va produce în următorii ani drone militare și mini-submarine, anunță G4Media.

Contează capacitatea industriei noastre de apărare, ar fi important să producem în România echipamente militare. Am discutat cu mulți miniștri din UE despre construcția în România a unor elemente din domeniul munițiilor, prin joint-venture. Există miniștri care mi-au spus că există piață și e nevoie de producție. Vom avea producție de drone în România, de mini-submarine, producție legată de zona blindatelor. În 2-3 ani vom avea producție. Avem o parte din industria de apărare, mai ales privată, precum Aerostar Bacău, care merge foarte bine”, a mai spus marți ministrul Dîncu într-o declarație la Parlament.

Acest anunț vine după ce, în urmă cu o săptămână, Vasile Dîncu a afirmat că există un proiect pentru achiziția unui sistem de drone pentru Armată, promovat încă din toamna anului trecut.

Programul privind înzestrarea Armatei Române cu drone înarmate a ajuns la ultima etapă, iar conform procedurii de achiziţie, decizia finală privind atribuirea contractului pentru cel mult 7 sisteme tactic-operative UAS clasa II ar trebui să fie anunţată în curând.   

Elibt Systems, singurul participant rămas în cursă, propune drone Hermes 450 sau Watchkeeper X (model bazat tot pe Hermes 450).

Ofertele Elbit vin în contextul în care România vrea să dea circa 300 de milioane de euro pe mai multe sisteme de drone tactice pentru Armată într-un contract considerat „fundamental” de militari.

Procedura specifică are scopul de a atribui un acord-cadru de furnizare având ca obiect minimum 2 Unmanned Aircraft Systems/UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO) şi, în funcţie de posibilitatea alocării fondurilor bugetare, maximum 7 sisteme UAS-TO, iar condiţiile cerute de MApN nu sunt de neglijat.

Foto: Vasile Dîncu\Facebook

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Pe fondul conflictului ruso-ucrainean, Danemarca intenționează să trimită 800 de militari în statele baltice

Wed Mar 30 , 2022
Danemarca a anunţat marţi că pune la dispoziţia NATO un batalion de 800 de militari în ţările baltice pentru a contracara orice ameninţare rusă în zonă, după invazia Moscovei în Ucraina . Țara nordică a desfășurat deja aproximativ 200 de militari și avioane de luptă în Estonia și Lituania și […]