Un spion rus a fost prins încercând să obțină un stagiu la Curtea Penală Internațională de la Haga

Un spion rus a încercat, însă nu a reuşit să obţină un stagiu la Curtea Penală Internaţională (CPI) folosind identitatea falsă a unui cetăţean brazilian, pe care şi-a construit-o în mai bine de un deceniu, potrivit serviciilor de informaţiil olandeze, citate de The Guardian.

Dacă reușea, ar fi avut acces la dosarul în care Rusia e judecată pentru crime de război și ar fi putut influența ancheta, susțin oficialii olandezi

Serghei Vladimirovici Cherkasov, în vârstă de 36 de ani, acuzat că este un agent al serviciilor secrete militare ruse GRU, a zburat în Olanda în aprilie crezând că a reuşit într-o încercare extraordinară de a obţine acces în interior la tribunalul pentru crime de război, folosind identitatea falsă a lui Viktor Muller Ferreira, de 33 de ani.

Cu toate acestea, Cerkasov fusese deja descoperit de ofiţerii de informaţii occidentali. Când a sosit pentru a-şi prelua funcţia, a fost reţinut de oficialii olandezi de imigraţie şi trimis înapoi în Brazilia.

La acea vreme, CPI începuse să investigheze presupusele crime de război ale Rusiei în Ucraina. Dacă Cherkasov ar fi reuşit, ar fi obţinut acces la sistemele de e-mail ale instanţei şi ar fi putut să copieze, să modifice sau să distrugă documentele sau probele prezentate.

Surse occidentale se tem că criza din Ucraina a determinat GRU şi alte agenţii ruse să adopte o atitudine mai agresivă şi posibil imprudentă faţă de operaţiunile lor de spionaj, deoarece Moscova a fost izolată dramatic de vest de la invadarea Ucrainei.

Erik Akerboom, directorul general al agenţiei de informaţii olandeze, a declarat: „Ne arată clar ce fac ruşii, încercând să obţină acces ilegal la informaţii în cadrul CPI. Clasificăm acest lucru drept o ameninţare de nivel înalt”.

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

China lansează primul portavion care poate rivaliza cu cele aflate în dotarea US Navy

Sat Jun 18 , 2022
Portavionul Type-033 al Marinei Chineze, numit Fujian, a fost lansat pe 17 iunie la șantierul naval Jiangnan din Shanghai. Fujian este cel mai mare și cel mai capabil portavion din flota marinei chineze până în prezent. Portavionul de tip 003 este un portavion chinez de a doua generație care este […]