Un avion rusesc a încalcat spațiul aerian NATO deasupra Estoniei

Luni, Ministerul Apărării din Estonia a confirmat oficial că pe data de 29 ianuarie 2022 un avion rus de tip Su-27 a violat spațiul aerian al țării baltice și implicit al NATO.

„Avionul Su-27 al Forțelor Aeriene Ruse a violat sâmbătă spațiul aerian al Estoniei. Incidentul a avut loc în apropiere de Insula Vaindloo. Avionul a rămas în spațiul aerian al Estoniei pentru mai puțin de un minut. Zbura cu transponderul în modul oprit și a rămas în afara contactului cu controlul aerian al Estoniei în momentul încălcării frontierei de stat cu Estonia”, se arată într- un comunicat al Estoniei.

Potrivit declarației, trimisul rus a fost chemat la Ministerul de Externe al Estoniei și i s-a înmânat o notă cu privire la incident.

„Estonia consideră că este un incident foarte nefericit și grav, având în vedere că astfel de încălcări au avut loc în mod repetat”, se mai spune în declarație.

Trupele britanice au sediul în Estonia

Operațiunea CABRIT este numele desfășurării operaționale a Regatului Unit în Estonia, unde trupele britanice conduc un grup de luptă multinațional NATO, ca parte a „Prezenței înaintate îmbunătățite” sau „eFP”.

Potrivit armatei britanice „Forțele armate britanice au un rol de lider în eFP al NATO în țările baltice, pentru a spori securitatea euro-atlantică, a asigura aliații noștri și a descuraja adversarii noștri. EFP în statele baltice este o desfășurare de forțe multinaționale, pregătite pentru luptă în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.”

Sursă foto: gettyimages.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

"Un conflict cu Rusia ar însemna război pe scară largă în Europa"

Wed Feb 2 , 2022
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că un conflict militar cu Rusia nu ar implica doar Ucraina, ci ar duce la un război pe scară largă în Europa, relatează Reuters, preluată de Agerpres.În cadrul unei conferinţe de presă, la Kiev, cu premierul britanic Boris Johnson, preşedintele ucrainean Zelenski a […]