Ucraina solicită NATO accelerarea demersurilor pentru aderarea la Alianță

Șeful statului ucrainean a cerut marți (06.04.2021) NATO să accelereze primirea țării sale în cadrul Alianței pentru a trimite un „semnal real” Federației Ruse, scrie evz.ro.

„NATO este singura modalitate de a pune capăt războiului din Donbas, un teritoriu din estul țării aflat în mijlocul unui conflict cu separatiștii filoruși”, a scris președintele Volodimir Zelenski într-o postare pe Twitter adresată secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce au discutat la telefon. Stoltenberg și-a exprimat, la rândul său, „profunda îngrijorare cu privire la activitățile militare ale Rusiei în Ucraina și la granițele acesteia”.

Moscova a dat replica, afirmând că intrarea Kievului în NATO va agrava conflictul dintre separatiștii filoruși și forțele ucrainene. „Ne îndoim foarte mult că acest lucru, aderarea la NATO, va ajuta Ucraina să-și rezolve problemele interne. Din punctul nostru de vedere, va înrăutăți situația și mai mult ”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Rusia a denunțat în repetate rânduri extinderea spre Est a NATO, o alianță militară dominată de SUA, afirmând că este o amenințare la adresa securității sale.

Apelul lui Volodimir Zelenski apare odată cu creșterea tensiunilor, Kievul acuzând Rusia că a deplasat trupe și echipamente la granițele sale nordice și estice, precum și în peninsula Crimeea, anexată de Rusia.

Armata ucraineană a anunțat marți moartea a doi soldați, împușcați în luptele cu separatiștii filoruși. De la începutul anului, cel puțin 21 de soldați au murit în Donbas. Tensiunea este din nou foarte mare în prima linie, iar Kremlinul pare să impună o agendă administrației Biden.

Într-un interviu acordat cotidianului Liberation, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba ne asigură că „Ucraina nu vrea război” și nici „nu caută escaladarea conflictului”.

Kuleba afirmă, de asemenea, că ultimele „provocări” rusești – lunetiști, bombardamente și convoaie militare – sunt „cele mai grave observate de la atacul asupra soldaților noștri în strâmtoarea Kerci (Crimeea) din noiembrie 2018”.

Ucraina a anunțat în decembrie că speră să acceadă la Planul de acțiune pentru aderare la NATO (MAP) în 2021, un pas preliminar către intrarea sa în Alianță. Ucraina și Georgia, susținute în special de Statele Unite, Polonia și țările baltice, și-au manifestat de ani de zile ambiția de a se alătura acestei organizații.

Kievul și Tbilisi sperau deja să adere la MAP la summitul NATO din mai 2008 de la București, dar mai multe state occidentale, în special Franța și Germania, nu au susținut ideea.

Sursă foto: intellinews.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Israelienii de la Elbit Systems au achiziționat o subsidiară a BAE Systems

Thu Apr 8 , 2021
Compania israeliană din domeniul apărării Elbit Systems a anunțat, la începutul lunii aprilie, achiziția Rokar International, subsidiară a gigantului britanic BAE Systems, pentru suma de 31 de milioane de dolari, informează DefencePoint. Rokar este specializată în dezvoltarea, producția, integrarea și asistența pentru dispozitivele GPS de ultimă generație și a sistemelor […]