Turcia își convoacă ambasadorul de la Roma în semn de protest față de declarațiile premierului italian

Ministerul Afacerilor Externe din Turcia l-a convocat joi (08.04.2021) pe ambasadorul italian la Ankara, Massimo Gaiani, pentru a protesta faţă de comentariile făcute în cursul zilei de premierul italian Mario Draghi la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, pe care l-a numit dictator, transmite EFE, citat de Agerpres.

Cotidianul turc Hurriyet a transmis informaţia despre convocare pe pagina sa web şi a relatat că ministrul de externe Mevlut Cavusoglu „a condamnat energic”, într-un succint comunicat de presă publicat pe Twitter, cuvintele şefului guvernului italian.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la Roma, Draghi l-a numit pe Erdogan dictator, în contextul în care deplânsese „umilinţa” la care a fost supusă şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de către preşedintele turc, în timpul unei vizite la Ankara făcută marţi împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

La reuniunea în cauză, şefa executivului european nu a avut alocat un scaun alături de cei doi bărbaţi. Erdogan şi Michel s-au aşezat în centrul unui mare salon în care erau amplasate două scaune, în timp ce Von der Leyen a fost nevoită să se aşeze pe o canapea amplasată lateral, la câţiva metri distanţă. „Am fost foarte mâhnit de umilinţa pe care preşedinta Comisiei a trebuit să o suporte cu aceşti, să le spunem pe nume, dictatori”, a declarat joi Mario Draghi.

„Condamnăm energic retorica populistă inacceptabilă a premierului italian Draghi şi declaraţiile sale urâte şi iraţionale la adresa preşedintelui nostru ales”, a scris Cavusoglu în tweet-ul său.

Anterior, şeful diplomaţiei turce dăduse asigurări că decizia cu privire la locul pe care urma să-l ocupe Von der Leyen a fost luată în conformitate cu sugestiile făcute de funcţionarii Bruxellesului care s-au ocupat de chestiunile de protocol.

Sursă foto: middleeasteye.net

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

500 de milioane de conturi de Linkedin scoase la vânzare de hackeri

Sat Apr 10 , 2021
Informaţiile a 500 de milioane de profiluri LinkedIn au fost scoase la vânzare, la fel ca în cazul incidentului recent în care a fost implicat Facebook, pe un forum de hacking, informează news.ro. Setul de date se bănuieşte că este mult mai mare şi că include date personale din cadrul […]