Turcia admite că își spionează oamenii de afaceri pe teritorii străine

2

Într-un interviu acordat de ambasadorul Turciei în Uganda, Kerem Alp, agenției de știri Anadolu, acesta confirmă faptul că diplomații turci culeg informații despre activitățile din zona de business ale criticilor regimului Erdogan care locuiesc în străinătate.

În interviul din 02.03.2020, ambasadorul Kerem Alp a subliniat că „Ambasada Turciei colaborează cu oficialii din sfera securității din Uganda pentru monitorizarea afacerilor conduse de membrii FETO”. Diplomatul turc a recunoscut că ambasada din Kempala lucrează cu respectivii ofițeri pentru a colecta informații despre companiile înregistrate în Uganda și proprietarii acestora.

Kerem Alp a mai dezvăluit că ambasada culege informații despre personalul medical, educatorii și voluntarii care lucrează pentru autoritățile africane. „Au fost unii adepți ai FETO care au căutat să se ascundă în Uganda și care lucrau în școli și spitale […] S-au deghizat ca lucrători umanitari”, a mai spus diplomatul.

FETO este un termen utilizat de guvernul de la Ankara pentru a se referi la Mișcarea Gulen, un grup civic, care își derulează activitatea în special în domeniul educației și care își fundamentează existența pe credință, dialog intercultural și acțiuni de caritate. Mișcarea este condusă de clericul musulman Fethullah Gulen, auto-exilat în SUA, un critic vocal al lui Recep Tayyip Erdogan, în special pe tema corupției și a faptului că guvernul turc sprijină grupările jihadiste din Siria și alte țări din Orientul Mijlociu.

Interviul ambasadorului Alp vine la doar două săptămâni după observațiile ministrului de externe turc Mevlut Cavusoglu, care confirma operațiunile de spionaj clandestine puse în practică de către oficialii turci aflați la post în străinătate. Cavusoglu a declarat că diplomații din ambasade și consulate au fost instruiți oficial de guvern să conducă astfel de activități pe teritorii străine.

Sursă articol și foto: nordicmonitor.com

Redactia

2 thoughts on “Turcia admite că își spionează oamenii de afaceri pe teritorii străine

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Cehia recheamă temporar trupele din Irak

Wed Mar 25 , 2020
Potrivit „Bulgarian Military”, Republica Cehă și-a rechemat temporar trupele dislocate în teatrele de operațiuni din Irak, care au fost implicate în misiuni de instruire a forțelor locale. Anunțul a fost făcut și de locotenent-colonelul Magdalena Dvorakov, reprezentant al Statului Major General al Forțelor Armate Cehe și consilier pe probleme de […]