Tribunal canadian: Iran – stat terorist

Iranul a comis un act terorist prin doborârea unui avion Boeing ucrainean în ianuarie 2020 după decolarea de la Teheran, a decis joi (20.05.2021) un tribunal canadian, deschizând calea pentru o cerere de despăgubire de la familiile victimelor, relatează AFP, citat de Agerpres.

Curtea Superioară de Justiţie de la Ontario a decis că cele două tiruri de rachetă asupra zborului PS752 al companiei Ukraine International Airlines au fost „după toate probabilităţile” intenţionate şi sunt considerate de legea canadiană un „act de terorism”.

„Reclamanţii au stabilit că distrugerea zborului 752 reprezintă un act de terorism”, a concluzionat judecătorul Edward Belobaba, pronunţându-se în favoarea celor patru apropiaţi ai victimelor care vor să poată da în judecată Iranul în Canada, potrivit avocaţilor lor.

„Decizia Curţii Superioare de Justiţie din Ontario este fără precedent în legea canadiană”, au afirmat cei doi avocaţi ai acestora, Mark şi Jonah Arnold, într-un comunicat. „Ea va avea un impact important pentru apropiaţii victimelor, care caută să li se facă dreptate”, au adăugat avocații.

Potrivit acestora, decizia deschide calea pentru cereri de despăgubiri ale clienţilor lor adresate Iranului pentru act terorist. Reclamanţii solicită daune de 1,5 miliarde de dolari.

Statele beneficiază în general de imunitate în Canada, unde nu pot fi judecate în civil. Însă o lege care datează din 2012 face o excepţie pentru ţările considerate a fi susţinătoare ale „terorismului”. Ottawa a rupt relaţiile diplomatice cu Teheranul în acelaşi an.

La trei zile după catastrofa zborului PS752 survenită la 08.01.2020 la Teheran, forţele armate iraniene au recunoscut că au doborât avionul „dintr-o eroare”. În raportul său final prezentat în martie, Organizaţia Aviaţiei Civile Iraniene (CAO) a disculpat forţele armate. Ucraina a spus că este „o tentativă cinică de a ascunde cauzele reale”, în timp ce Ottawa a transmis că este un raport „incomplet” şi „fără probe tangibile”.

Printre cele 176 de victime se numără şi 55 de cetăţeni canadieni şi 30 de pasageri care aveau statut de rezidenţi permanenţi.

Sursă foto: kyivpost.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Originile ideologice ale grupării teroriste Boko Haram

Mon May 24 , 2021
Autor: Cristi Rusin Vă propunem astăzi un material interesant primit pe adresa redacției, care are în centrul atenției organizația teroristă Boko Haram. „Originile ideologice ale grupării teroriste Boko Haram” este singura lucrare autohtonă care abordează într-o manieră extensivă aspectele ideologice ale celei mai violente grupări teroriste din întrega lume. În […]