Tot mai mulți diplomați americani acuză simptome ale „sindromului Havana”

Guvernul SUA investighează îmbolnăvirea mai multor angajați și diplomați de la ambasada sa din capitala Austriei, Viena. Peste 20 de oficiali au raportat simptome similare cu „sindromul Havana”, o boală misterioasă, de când președintele american Joe Biden a preluat mandatul, în ianuarie, relatează BBC.

Sindromul este inexplicabil, dar oamenii de știință americani spun că cel mai probabil este cauzat de o armă cu microunde. Boala a primit numele de „sindromul Havana” pentru că i-a afectat pentru prima dată pe angajații ambadadei americane din Cuba, în 2016-2017.

Diplomații americani și canadieni din Havana s-au plâns atunci de simptome ca amețeli, pierderea echilibrului, pierderea auzului și anxietate și ceea ce au descris drept „o ceață cognitivă”.

SUA au acuzat Cuba că a efectuat „atacuri sonice”, acuzație negat cu tărie de Havana, iar incidentul a dus la creșterea tensiunii între cele două țări.

Un studiu academic din SUA din 2019 a descoperit „anomalii ale creierului” la diplomații care se îmbolnăviseră, dar Cuba a respins raportul. Cazurile de la Viena au fost dezvăluite de revista New Yorker și apoi confirmate de Departamentul de Stat al SUA, care a spus că „investighează” situația.

Reuters a citat o declarație a ministerului austriac de Externe în care se spune că „lucrează cu autoritățile SUA pentru a ajunge împreună la o concluzie”.

Viena a fost mult timp un nod de activitate diplomatică și a avut o reputație de punct fierbinte pentru spionaj, în special în timpul Războiului Rece. Orașul găzduiește în prezent discuții indirecte între Iran și SUA cu privire la încercările de a reînvia acordul nuclear din 2015 cu Iranul.

Sursă foto: health.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Ministerul rus al apărării: racheta Zirkon testată cu succes

Tue Jul 20 , 2021
Rusia a lansat luni dimineață (19.07.2021) o rachetă hipersonică Zirkon, despre care spune că a călătorit cu o viteză de șapte ori mai mare decât cea a sunetului, înainte de a lovi o țintă din Marea Barents. Susține că aceasta este mult prea rapidă pentru a putea fi interceptată de […]