Tot mai multe legături între SUA și asasinatul președintelui haitian

Agenția pentru Controlul Drogurilor (DEA) din SUA a declarat că cel puțin unul dintre agresorii care l-au ucis pe președintele din Haiti, Jovenel Moise, a fost sursă a agenției. Se pare, de asemenea, că unul dintre intermediarii operațiunii este un pastor născut în Haiti, cu reședința în statul american Florida.

Potrivit poliției haitiene, el a fost cel care i-a angajat pe asasini printr-o companie de securitate venezueleană cu sediul în Florida. Cu toate acestea, nu există dovezi clare privind presupusul intermediar, care susține că a fost „înșelat”.

Într-o declarație publicată luni (12.07.2021), DEA a confirmat rapoartele mass-media că cel puțin unul dintre bărbații care au participat la asasinarea președintelui Moise a fost „în diverse momente […] o sursă confidențială pentru DEA”.

De asemenea, se pare că, în urma raidului dramatic asupra reședinței lui Moise din Port Au-Prince din 7 iulie, suspectul l-a contactat pe fostul său ofițer DEA, care l-a îndemnat să se predea autorităților haitiene. Se presupune că DEA cooperează cu Poliția Națională Haiti în ancheta asupra asasinatului.

În plus, la o conferință de presă organizată duminică (11.07.2021), oficialii poliției haitiene au anunțat arestarea unui presupus intermediar, care ar fi reunit echipa de asasini. Poliția l-a indicat ca suspect pe Christian Emmanuel Sanon, 63 de ani, originar din Haiti, care locuiește în Florida de peste două decenii. Deși un pastor creștin de profesie, Sanon ar fi început să vorbească public împotriva a ceea ce el a considerat elita politică coruptă din Haiti în lunile de după cutremurul dezastruos din 2010 de pe insulă.

Potrivit Poliției Naționale Haitiene, Sanon a recrutat asasinii folosind o „firmă de securitate venezueleană din Florida”. Apoi a călătorit în Haiti „cu intenții politice”, potrivit declarațiilor oficialilor haitieni. El ar fi folosit un avion privat, care îi transporta pe membri echipei care au executat asasinatul.

Interesant este însă că Associated Press a raportat că un prieten al lui Sanon din Florida a afirmat că pastorul în vârstă de 63 de ani a fost „păcălit de oameni care pretindeau că reprezintă departamentele de stat și justiție ale SUA”. Acești oameni i-ar fi spus lui Sanon că vor să-l instaleze ca președinte al Haiti după ce îl îndepărtează pe Moise.

În orice caz, oficialii haitieni nu îl văd pe Sanon drept creierul operațiunii. Cu toate acestea, cu Sanon acum arestat, este posibil să apară în curând mai multe informații despre ceea ce autoritățile numesc „autorii intelectuali” ai asasinatului.

Sursă foto: dailypost.ng

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Serghei Lavrov: un nou record în schimburile comerciale sino-ruse

Fri Jul 16 , 2021
Moscova și Beijingul se așteaptă să atingă un nou record în comerțul bilateral până la sfărșitul anului 2021, cu o cifră de afaceri de 200 de miliarde de dolari pe termen lung, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un articol al oficialului publicat pe Rossiyakaya Gazeta, informează TASS. […]