„Thunder 2020” – operațiune de contraspionaj a autorităților chineze

1

Autoritățile chineze au anunțat duminică (11.10.2020) că o operațiune de contraspionaj de amploare a fost lansată în întreaga țară la începutul acestui an, prin care au fost identificate „sute de cazuri de spionaj”, majoritatea implicând agenții de informații din Taiwan, informează Global Times. În mod concertat, mass-media din China a publicat zeci de rapoarte în cursul weekend-ului, salutând presupusul succes al operațiunii.

Potrivit rapoartelor, Ministerul Securității Statului din China a denumit operațiunea „Thunder 2020”. Este practic o continuare a acțiunii de contraspionaj, cunoscută sub numele de „Thunder 2018” sau „Thunderbolt 2018”. Anul trecut, autoritățile chineze au declarat că operațiunea de pe parcursul anului 2018 a deconspirat peste 100 de cazuri de spionaj în toată China continentală.

Informațiile publicate duminică includ precizări cu privire la faptul că activitățile de spionaj descoperite în cadrul „Thunder 2020” s-au concentrat pe „încercări de a întrerupe schimburile trans-strâmtoare” – adică eforturi ale Chinei de a obține sprijinul taiwanezilor pentru reunificarea cu continentul. Alte presupuse activități de spionaj s-au axat pe încurajarea „separatismului din Hong Kong” și pe „instigarea legăturilor diplomatice între China și alte țări”. Nu au fost furnizate informații specifice pentru a susține aceste afirmații.

În ceea ce pare a fi o scurgere de informații controlată, mai multe știri ale presei chineze au raportat despre cazul unui om de afaceri taiwanez identificat ca Li Mengju sau Lee Meng-chu. El ar fi fost arestat în august 2019 de către autoritățile din orașul Shenzhen, din sud-estul Chinei. Surse anonime din Shenzhen susțin că Lee dirijează organizația „Taiwan Independence”, precum și un alt grup denumit „Taiwan United Nations Association” sau „Association for the Advancement of Taiwan”. Acestea par a fi grupuri care militează împotriva eventualei reunificări a Taiwanului cu China.

Potrivit unor surse de stat chineze, Lee a fost arestat „într-un port din Shenzhen, în timp ce încerca să fugă după ce a fost observat în timpul activităților de spionaj”. S-ar fi descoperit că deține materiale audiovizuale care au fost „luate ilegal” și care includeau „informații militare de nivel secret”, cum ar fi „echipamentul de luptă și efectivul de trupe”.

Sursă foto: nbcnews.com

Redactia

One thought on “„Thunder 2020” – operațiune de contraspionaj a autorităților chineze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Cu cine s-a întâlnit delegația MApN pe parcursul vizitei oficiale la Washington?

Mon Oct 12 , 2020
Pe parcursul vizitei oficiale a delegației MApN, din perioada 07-11.10.2020, la Washington, reprezentanții României au participat la o serie de discuții cu oficiali americani – senatori, șefi ai unor agenții din zona de securitate, șefi ai categoriilor de forțe, dar și cu lideri ai industriei de apărare. Delegația României a […]