Thailanda aprobă un buget de 414 milioane de dolari pentru achiziționarea de avioane de luptă

Guvernul Thailandei a aprobat un plan de cumpărare a patru avioane de luptă începând cu anul 2023 fără a indica cu exactitate tipul acestora, a declarat miercuri purtătoror de cuvânt al forțelor aeriene, vicemareșalul Prapas Sornchaidee, anunță agenția Reuters.

Bugetul alocat pentru acestă achiziție este de 13,8 miliarde de baht (413,67 milioane de dolari).

Recent șeful forțelor aeriene, mareșalul șef Napadej Dhupatemiya, și-a arătat interesul pentru achiziționarea a opt avioane de luptă F-35 de la Lockheed Martin Corp din Statele Unite.

Guvernul a stabilit bugetul pentru următorii patru ani, începând cu anul fiscal 2023, pentru a înlocui unele dintre avioanele F-16 vechi ale țării.

Thailanda are în prezent 12 avioane de luptă JAS-39 Gripen produse de Saab, Suedia și zeci de avioane americane F-16 și F-5, dintre care unele sunt în funcțiune de la sfârșitul anilor 1980.

Luna trecută, mareșalul șef Napadej Dhupatemiya a declarat că preferă să achiziționeze avioane F-35, de generația a cincea, deoarece prețul acestora este mai scăzut, decât cel de la lansare.

La momtul lansării, în 2007, F-35A a costat 221 de milioane de dolari, dar pe măsură ce producția și know-how-ul au crescut, prețul a scăzut la aproximativ 79 de milioane de dolari.

Purtătorul de cuvânt Prapas a declarat că tipul de aeronave care urmează a fi cumpărate va fi decis după evaluarea ofertelor.

Sursă foto: Royal Thai Air Force

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Polițiștii și militarii amenință cu proteste pentru luna februarie

Wed Jan 12 , 2022
Potrivit unui comunicat al Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), angajații din poliție, penitenciare și militarii ies în stradă miercuri, 02.02.2022, ora 11:00, la București, în fața Guvernului României. „Promisiunile guvernanților nu plătesc facturile și nu scad prețurile”. În data de 02.02.2022, ora 11:00, angajații din poliție, penitenciare […]