Tehnologia cuantică – viitorul criptării comunicațiilor. Studiu avansat al cercetătorilor chinezi

Oamenii de știință chinezi au înființat prima rețea de comunicații cuantice integrată din lume, combinând peste 700 de fibre optice la sol cu ​​două legături sol-satelit. Acest lucru pentru a realiza o distribuție cuantică pe o distanță totală de 4.600 de kilometri pentru utilizatorii din întreaga țară.

Echipa, condusă de Jianwei Pan, Yuao Chen și Chengzhi Peng de la Universitatea de Știință și Tehnologie din China a publicat în Nature cele mai recente progrese ale acestui proiect, spre aplicarea globală a unei astfel de rețele pentru comunicațiile viitoare, informează playtech.ro.

Spre deosebire de criptarea convențională, comunicarea cuantică este considerată a fi complet sigură și neatacabilă de hackeri. Prin urmare, viitorul transferului sigur de informații pentru bănci, rețele electrice și alte sectoare.

Nucleul comunicării cuantice este conceptul de „quantum key distribution” (QKD), care utilizează stările cuantice ale particulelor, spre exemplu fotoni, pentru a forma un șir de zero și unu, în timp ce orice ascultare între emițător și receptor va schimba acest șir și va fi observat imediat.

Până în prezent, cea mai comună tehnologie QKD folosește fibre optice pentru transmisii pe câteva sute de kilometri, cu stabilitate ridicată, dar pierderi considerabile de semnal.

„Munca noastră arată că tehnologia de comunicație cuantică este suficient de eficientă pentru aplicații practice la scară largă”, a declarat Jianwei Pan, profesor la USTC. „În mod similar, o rețea globală de comunicații cuantice poate fi stabilită dacă rețelele cuantice naționale din diferite țări sunt combinate și dacă universitățile, instituțiile și companiile se reunesc pentru a standardiza protocoalele, hardware-ul etc”, a adăugat el.

În continuare, echipa va extinde rețeaua în China și cu partenerii lor internaționali din Austria, Italia, Rusia și Canada. De asemenea, își propun să dezvolte sateliți QKD și receptori de la sol la scară mică, eficienți din punctul de vedere al costurilor, precum și sateliți cu orbită terestră medie și înaltă pentru a realiza QKD la nivel de zece mii de kilometri.

Sursă foto: singularityhub.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Presa rusă: MiG-41 – peste 200 de teste realizate cu succes

Mon Jan 11 , 2021
În ultimele săptămâni, mass-media rusă, citată de Bulgarian Military, continuă să susțină că au fost executate cu succes deja peste 200 de teste asupra noii aeronave de interceptare MiG-41. Inginerii ruși ar fi efectuat testele într-un tunel de vânt. Aceste informații sugerează că avionul de luptă cu specificații defensive, destinată […]