Talibanii spun că nerecunoașterea guvernului lor ar putea avea efecte globale

Talibanii, prin purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid, au cerut sâmbătă Statelor Unite și altor țări să recunoască guvernul din Afganistan, declarând că eșecul și înghețarea continuă a fondurilor afgane în străinătate ar duce la probleme nu numai pentru ţară, ci pentru lume, anunță Reuters.

Nicio țară nu a recunoscut oficial guvernul taliban de când insurgenții au preluat Afganistanul în august, în timp ce miliarde de dolari, reprezentând active și fonduri afgane din străinătate, au fost înghețate, chiar dacă țara se confruntă cu crize economice și umanitare severe.

„Mesajul nostru către Statele Unite ale Americi este că, dacă nerecunoașterea continuă, problemele afgane vor continua și ele. Este o problemă a regiunii și s-ar putea transforma într-o problemă pentru lume”, a declarat sâmbătă Zabihullah Mujahid.

El mai a spus că motivul pentru care talibanii și Statele Unite au intrat în război ultima dată a fost din cauza că între cele două state nu au existat legături diplomatice oficiale.

Statele Unite au invadat Afganistanul în 2001, după atacul din 11 septembrie 2001, după ce guvernul taliban de atunci a refuzat să-l predea pe șeful Al Qaeda, Osama bin Laden.

„Acele probleme care au provocat războiul ar fi putut fi rezolvate prin negociere și printr-un compromis politic”, a spus Zabihullah Mujahid.

El a adăugat că recunoașterea noului guvern este dreptul poporului afgan.

Deși nicio țară nu a recunoscut guvernul taliban, înalți oficiali din mai multe țări s-au întâlnit cu conducerea mișcării atât la Kabul, cât și în străinătate.

Cea mai recentă vizită a fost a ministrului de externe turkmen Rasit Meredow, care s-a aflat sâmbătă la Kabul. Cele două părți au discutat despre implementarea rapidă a gazoductului Turkmenistan-Afganistan-Pakistan-India (TAPI), a declarat Mujahid pe Twitter.

Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, s-a întâlnit cu oficiali talibani în Qatar la începutul acestei săptămâni. Mujahid a declarat sâmbătă că China a promis că va finanța infrastructura de transport și că va oferi exporturilor din Kabul acces pe piețele chineze prin Pakistan.

Sursă foto: Reuters (Kabul 30.10.2021)

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Guvernul regimului Bashar al-Assad condamnă Turcia pentru că a prelungit cu doi ani păstrarea trupelor sale în Siria și Irak

Sun Oct 31 , 2021
Ministerul de Externe sirian a condamnat sâmbătă decizia Turciei de a prelungi cu încă doi ani desfăşurarea trupelor sale în Siria şi Irak, declarând că astfel de practici ameninţă pacea şi securitatea internaţională, potrivit Agerpres. Într-un comunicat, ministerul a subliniat că statu-quo-ul regional şi internaţional nu poate tolera practicile guvernului […]