Talibanii au lansat un asalt împotriva mai multor ascunzători ale Statului Islamic-Khorasan

Talibanii au lansat luni un asalt împotriva mai multor presupuse ascunzători ale aripii afgane a Statului Islamic (ISIS-K) în provincia Kandahar, în sudul Afganistanului, declară surse din cadrul poliţiei AFP, citată de News.ro.

Această operaţiune împotriva ISIS-K a fost lansată către miezul nopţii de duminică spre luni în patru districte din provincie şi continua luni, a declarat pentru AFP liderul taliban al provinciei, Abdul Ghafar Mohammadi.

„Până acum, patru combatanţi Daesh (acronomul arab al ISIS) au fost ucişi, iar zece arestaţi (…). Unul dintre ei s-a detonat într-o casă”, a declarat el.

Grupare constituită din transfugi talibani în provincia Khorasan, ISIS-K este considerată chiar mai radicală decât talibanii care au luat puterea în Afganistan pe 15 august şi se află în conflict cu aceştia.

“Khorasan” denumește o regiune istorică ce acoperă părți din Afganistanul și Pakistanul de azi. Inițial, ISIS-K a inclus Afganistanul și Pakistanul, dar în 2019 gruparea Stat Islamic a creat o aripă separată pentru “provincia Pakistan”.

Gruparea este mult mai dură decât gruparea talibanilor, cu care se află în conflict deschis. ISIS-K îi consideră pe militanții talibani “apostați” (care își reneagă credința), uciderea acestora fiind acceptată în interpretarea pe care o dau ei legii islamice.

Recent, un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării Satelor Unite a declarat că “Filiala afgană a reţelei teroriste Stat Islamic (ISIS-K) ar putea avea în şase luni capacitatea de a ataca Statele Unite”, citând evaluările comunităţii serviciilor secrete americanes.

Sursă foto: Getty

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Infrastructura rutieră și feroviară din România, o prioritate pentru Statele Unite

Tue Nov 16 , 2021
Administrația americană pregătește în prezent o strategie de securitate la Marea Neagră, iar România dorește să participe la elaborarea acestei strategii, a declarat la Digi24 ministrul de externe Bogdan Aurescu. Între altele, România ar vrea ca Statele Unite ale Americii să trimită mai mulți militari în regiune, dar pentru aceasta […]