Suspectul principal al asasinatului asupra președintelui haitian a venit cu avion privat și avea motive politice

Poliția haitiană a arestat un bărbat pe care îl consideră „suspectul cheie” în asasinarea președintelui Jovenel Moise. Este vorba de un cetățean haitian care ar fi venit în țară cu un avion privat și ar fi avut motive politice prin recrutarea comandoului, explică polițiștii din Haiti, citați de Digi24.

„Este vorba despre un individ care a intrat în Haiti la bordul unui avion privat, având obiective politice”, a informat Leon Charles, directorul poliţiei naţionale din Haiti.

La sosirea în Haiti, în luna iunie, Charles Emmanuel Sanon, în vârstă de 63 de ani şi având naţionalitate haitiană, era însoţit de mai mulţi cetăţeni columbieni, responsabili de asigurarea securităţii sale, conform detaliilor furnizate în cadrul unui briefing de presă organizat în prezenţa mai multor miniştri.

„Ulterior misiunea s-a schimbat”, a explicat Leon Charles. „Misiunea era arestarea preşedintelui Republicii şi operaţiunea a fost organizată de aici: alte 22 de persoane au intrat apoi în Haiti”, a adăugat el.

Interogatoriile la care au fost supuşi cei 18 cetăţeni columbieni arestaţi începând de miercuri au permis poliţiei haitiene să afle că Charles Emmanuel Sanon i-a recrutat pe cei 26 de membri ai comandoului prin serviciile unei companii de securitate venezuelene numită CTU, cu sediul în Florida.

„Când noi, poliţia, am blocat înaintarea acestor bandiţi după ce au comis crima, prima persoană care a fost sunată de atacatori a fost Charles Emmanuel Sanon. La rândul său, acesta a luat legătura cu alte două persoane pe care le considerăm autorii morali ai asasinării preşedintelui Jovenel Moise”, a indicat Leon Charles, fără a da detalii despre identitatea acestor doi suspecţi, citat de Agerpres.

Membrii FBI, ai Departamentului de Stat, ai Departamentului de Justiţie şi ai Departamentului pentru Securitate Internă din SUA au ajuns duminică (11.07.2021) în Haiti, unde s-au întâlnit cu directorul general al poliţiei naţionale.

Acest asasinat a înrăutăţit criza instituţională din Haiti. În prezent, situaţia incertă determină trei politicieni să pretindă legitimitatea asigurării interimatului conducerii statului.

Delegaţia americană s-a întâlnit separat cu principalii actori ai scenei politice haitiene, inclusiv cu prim-ministrul Claude Joseph.

„M-am întâlnit cu delegaţia americană şi am apreciat împreună rezoluţia Senatului care m-a ales ca preşedinte provizoriu al Republicii”, a scris duminică seara pe Twitter Joseph Lambert, preşedintele Senatului.

Niciun poliţist haitian nu a fost rănit în timpul operaţiunilor de arestare a presupuşilor mercenari columbieni, dintre care trei au fost ucişi.

Sursă foto: dailypost.ng

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Sistem de apărare antirachetă instalat de forțele afgane în aeroportul din Kabul

Mon Jul 12 , 2021
Autoritățile afgane au declarat duminică (11.07.2021) că au instalat un sistem antirachetă pe aeroportul din Kabul pentru a contracara rachetele lansate, în timp ce talibanii au continuat cu o ofensivă puternică pe întreg teritoriul țării, potrivit The Defense Post. Washingtonul și aliații săi își vor încheia misiunea militară în Afganistan […]