Suedia și Polonia își propun creșterea capabilităților flotei de submarine

În ciuda celor două secole de neutralitate, Suedia își intensifică eforturile pentru consolidarea capacității de luptă a flotei sale de submarine.

Chiar dacă au o istorie îndelungată, forțele navale suedeze sunt reduse ca dimensiune. Personalul militar este de numai 2.100 de persoane, la același nivel cu situația din 2015, și sunt dotate cu 5 submarine – 3 submarine „Gotland” și 2 de tip „Sodermanland County”. Alte 2 submarine tip „Osterheld” au fost vândute, în 2005, către Singapore.

Administrația de la Stockholm negociaza în prezent cu Ministerul Apărării din Polonia pentru a vinde cele două modele „Sodermanland County” către forțele poloneze, care, la rândul lor, și-au propus să modernizeze forțele marinei.

Vânzarea submarinelor către Polonia nu înseamnă că Suedia intenționează să își reducă flota, ci dorește să „(re)achiziționeze” alte două nave de la Singapore, ținând cont de faptul că flota suedeză are nevoie obligatoriu de 5 nave pentru a-și asigura necesarul de apărare. Este vorba despre modelele „Halsingland” și „Vastergotland”, achiziționate de statul asiatic în 2011, respectiv 2013 de la suedezi. În Singapore, submarinele au fost supuse unui proces de reparare și modernizare.

Problema submarinelor a fost luată în calcul drept o prioritate în „Carta albă privind politica de securitate și dezvoltare militară a Suediei pentru perioada 2021-2025”. În acest document se precizează că între anii 2030-2035 ar trebui ca cele 3 modele „Gotland” ar trebui să fie înlocuite. Una dintre problemele în acest sens este aceea că dezvoltarea și construcția noi generații de submarine „Blekinge” a întârziat, inițial fiind programat să intre în funcțiune în 2023. Estimările actuale indică faptul că acest lucru nu va fi posibil mai devreme de 2025.

Atât Suedia, cât și Polonia sunt îngrijorate de consolidarea puterii flotei naționale, în special pe fondul creșterii opoziției Federației Ruse în regiune.

Sursă articol: weaponews.com

Sursă foto: hisutton.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

COVID-19 – implicații (geo)politice și dezinformare

Thu Feb 27 , 2020
În ultimele săptămâni coronavirusul a dominat titlurile în presa internațională, în condițiile în care s-au înregistrat creșteri semnificative în ceea ce privește numărul cazurilor de persoane infectate. Multe state europene au evacuat cetățeni chinezi proveniți din regiunea Wuhan, ce au fost plasați în carantină. Anumite țări din Orientul Mijlociu au […]