SUA vor apăra Taiwanul în cazul unui atac al Chinei

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat joi că Statele Unite sunt pregătite să apere militar Taiwanul în cazul unui atac al Chinei care consideră că insula face parte din teritoriul său, notează AFP, citată de Agerpres.

Da, avem un angajament în acest sens”, a declarat Joe Biden

Viitorul ambasador SUA la Beijing, diplomatul de carieră Nicholas Burns, a estimat miercuri că „nu trebuie să se aibă încredere în China” în privinţa Taiwanului şi a recomandat să fie vândut mai mult armament insulei pentru a-i consolida apărarea.

Statele Unite recunosc din 1979 Republica Populară Chineză, dar Congresul american impune în acelaşi timp furnizarea de arme către Taiwan pentru autoapărare.

Recent, Statele Unite au trimis și menținut în Taiwan un mic contingent secret de militari pentru antrenarea trupelor țării pentru eventualitatea unui război cu China, relatează The Guardian. Conform unui raport făcut public, armata SUA menține acest contingent în Taiwan de cel puțin un an de zile, acest număr nespecificat de militari americani, inclusiv forțe speciale, fiind responsabil de antrenarea forțelor armate ale Taiwanului.

Militarii au fost trimiși în timpul administrației Trump, însă prezența lor pe insulă nu a fost făcută publică și nici nu s-a relatat despre ea până acum.

Informațiile vin în contextul unei rivalități accentuate între China și SUA, dar și în cel al unei relații tot mai tensionate între China și Taiwan.

China comunistă consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său, sub politica „o singură China”, în ciuda faptului că insula este guvernată democratic și se consideră un stat independent.

Sursa foto: timpul.md

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Turcia arestează noi spioni, patru cetățeni ruși

Fri Oct 22 , 2021
Scriam ieri despre faptul că, MIT a destructurat o rețea de spionaj a Mossadului, însă recent presa din Turcia ( Anadolu ) a relatat faptul că, autoritățile turce au arestat o echipă de patru asasini și spioni ruși care ar fi încercat să asasineze „mai mulți dizidenți ceceni care trăiau […]