SUA și Rusia reiau negocierile privind noul START

SUA şi Rusia reiau luni (22.06.2020), la Viena, negocierile privitoare la controlul armamentelor, însă acestea par ameninţate încă de la început de instanţa Washingtonului ca la discuţii să participe şi China, ceea ce Beijingul refuză, transmite AFP, citat de Agerpres.

Ambasadorul Marshall Billingslea, reprezentantul preşedintelui american în problema dezarmării, şi viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, vor discuta pe tema tratatului bilateral Noul Start, încheiat în 2010 şi care va expira la 5 februarie 2021, imediat după sfârşitul actualului mandat al lui Donald Trump.

„Statele Unite au lansat o invitaţie deschisă Republicii Populare a Chinei de a se alătura acestor discuţii, şi a evidenţiat necesitatea ca toate cele trei ţări să poarte cu bună credinţă negocieri în privinţa controlului armamentelor”, a transmis vineri Departamentul de Stat, citat de Reuters.

Actualul acord, semnat de predecesorul lui Trump, Barack Obama, în 2010, limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare operaţionale pentru SUA şi Rusia.

China, al cărei arsenal este estimat la circa 300 focoase nucleare, a respins în mod repetat propunerea lui Trump.

Moscova reclamă de la sfârşitul lui 2019 negocieri privind prelungirea tratatului, dar administraţia Trump a amânat până acum discuţiile, insistând pentru includerea Beijigului în acest format.

Conform celui mai recent raport al Institutului de cercetări în domeniul păcii (SIPRI, cu sediul la Stockholm), dat publicităţii luni, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din arsenalul nuclear total de pe planetă.

SIPRI estimează că SUA deţin 5.800 de focoase, Rusia – 6.275, Marea Britanie – 215, Franţa – 290, China – 320, India – 150, Pakistan – 160, iar Israel – 90. Arsenalul nord-coreean este estimat la 30-40 de focoase nucleare, însă acestea nu au fost incluse în bilanţul global realizat de SIPRI.

China, care consideră că arsenalul său este mult inferior celor ale Statelor Unite şi Rusiei, refuză să participe la negocieri tripartite, dar s-a arătat deschisă la discuţii în format multilateral.

Sursă foto: statista.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Actor cibernetic statal implicat în atacuri masive în Australia. China – suspectul nr. 1

Mon Jun 22 , 2020
Premierul australian, Scott Morrison, a avertizat cu privire la atacurile cibernetice în creștere operate de entități statale, care țintesc de luni de zile o gamă largă de sectoare din domeniul public și privat al țării. Fără a specifica ce țară este responsabilă de aceste acțiuni, el a precizat că nu […]