SUA negociază un acord cu Pakistan pentru a folosi spațiul aerian la misiuni în Afganistan

Administraţia Biden este aprope de a încheia un acord oficial cu Pakistanul pentru utilizarea spaţiului său aerian în desfăşurarea de operaţiuni militare şi de informaţii în Afganistan, relatează CNN. Pakistanul şi-a exprimat dorinţa de a semna un Memorandum de Înţelegere în schimbul asistenţei pentru propriile eforturi de combatere a terorismului şi a ajutorului în gestionarea relaţiei cu India. Negocierile sunt în derulare, iar termenii acordului, care nu a fost finalizat, s-ar putea schimba.

Negocierile vin într-un moment în care Casa Albă încearcă să se asigure că poate desfăşura operaţiuni de combatere a terorismului împotriva ISIS-K şi a altor adversari din Afganistan. Pentru prima dată în ultimele două decenii nu mai există o prezenţăterestră  a SUA în ţara din Orientul Mijlociu.

În prezent, armata americană foloseşte spaţiul aerian al Pakistanului pentru a ajunge în Afganistan ca parte a eforturilor de colectare a informaţiilor, dar nu există un acord formal în vigoare pentru a asigura accesul continuu la o parte critică a spaţiului aerian necesar SUA pentru a ajunge în Afganistan. Fără un acord oficial în vigoare, SUA riscă ca Pakistanul să refuze intrarea avioanelelor şi dronelor militare americane în spațiul său aerian.

Sursă foto: CNN

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

„Cea mai mare lovitură împotriva traficului de droguri de la moartea lui Pablo Escobar”

Sun Oct 24 , 2021
Cel mai mare traficat de droguri din Columbia, Dairo Antonio Usuga, zis și Otoniel (liderul grupării Clan del Golfo), a fost capturat, relatează Reuters. Columbia a oferit o recompensă de până la 3 miliarde de pesos (aproximativ 800.000 de dolari) pentru informaţii referitoare la locul în care se află Otoniel, […]