SUA limitează temporar atacurile cu drone împotriva grupărilor radicale islamiste

Preşedintele SUA, Joe Biden, a limitat utilizarea de către armata americană a atacurilor cu drone împotriva grupărilor jihadiste în afara teatrelor de război în care SUA sunt angajate oficial, scrie Yahoo News. Prin această decizie, Biden schimbă politica predecesorului său, Donald Trump, care a dat mână liberă militarilor americani pe această direcție.

Orice acţiune planificată împotriva grupărilor jihadiste, cu excepţia Afganistanului, Siriei şi Irakului, va fi acum prezentată Casei Albe înainte de a fi executată, a anunţat luni (08.03.2021) purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acestea sunt „instrucţiuni temporare care au fost distribuite pentru a asigura că preşedintele are vizibilitate deplină asupra operaţiunilor importante”, a adăugat oficialul, confirmând informaţii apărute în presa americană.

„Nu este ceva permanent şi nu înseamnă încetarea” atacurilor cu drone, a precizat John Kirby. „Rămânem concentraţi asupra ameninţării persistente reprezentate de organizaţiile extremiste şi este clar că ne menţinem angajamentul de a coopera cu partenerii noştri străini pentru a contracara aceste ameninţări”.

Potrivit New York Times, aceste instrucţiuni, dezvăluite în ultimele zile, au fost transmise cu discreţie comandamentelor militare după sosirea lui Biden la Casa Albă pe 20 ianuarie.

De la începutul mandatului, în 2016, fostul preşedinte Donald Trump a slăbit controlul pe care Barack Obama îl exercita asupra operaţiunilor armate împotriva grupărilor jihadiste, declarând că „are încredere în generalii săi”.

Astfel de atacuri au devenit singura metodă de acţiune în anumite ţări în care armata americană desfăşoară doar un număr redus de militari de elită în sprijinul forţelor guvernamentale, aşa cum este cazul Somaliei, unde SUA îi vizează pe militanţii islamişti ai grupării Al-Shabaab, sau în cazul Libiei, unde ţinta este gruparea teroristă Daesh.

Chiar dacă armata americană susţine că atacurile sale cu drone sunt „chirurgicale”, ONG-urile acuză faptul că acestea au provocat victime civile, iar eficacitatea lor este pusă la îndoială.

Sursă foto: gsdm.global

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Un atac cibernetic sofisticat a afectat mai multe companii din industria de transport aerian

Tue Mar 9 , 2021
După ce SITA, companie din domeniul IT și telecomunicații care furnizează servicii pentru industria de transport aerian, a emis o declarație joi (04.03.2021) în care a precizat că infrastructura sa a fost ținta unui atac cibernetic sofisticat, mai multe companii aeriene au confirmat că au fost afectate direct de acest […]