SUA ar apăra Taiwanul dacă ar fi atacat de China, spune Joe Biden

Vorbind la Tokyo în a doua zi a unei vizite în Japonia, Biden a spus că responsabilitatea SUA de a proteja insula autonomă – pe care China o consideră o provincie renegată – este “și mai puternică” după invadarea Ucrainei de către Rusia, într-una dintre cele mai importante declarații în sprijinul Taiwanului din ultimele decenii, anunță The Guardian.

Acesta este angajamentul pe care ni l-am asumat”, a spus Biden, care i-a transmis omologului său japonez, Fumio Kishida, că Washingtonul sprijină aderarea permanentă a Japoniei la un consiliu de securitate reformat al ONU și planurile de a-și consolida securitatea prin investiții record în domeniul Apărării, în încercarea de a contracara Coreea de Nord, cu arme nucleare, și China, care este din ce în ce mai agresivă.

Președintele SUA a spus că orice încercare a Chinei de a folosi forța împotriva Taiwanului “ar fi nepotrivită … ar destabiliza întreaga regiune și ar fi o altă acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.

În cadrul politicii “O singură China”, SUA recunosc poziția Beijingului conform căreia există un singur guvern chinez și nu are relații diplomatice cu Taiwan, dar menține contacte neoficiale cu statul insular și îi furnizează echipament militar.

America se angajează într-o politică One China, dar asta nu înseamnă că China are jurisdicția de a folosi forța pentru a lua Taiwanul”, a mai declarat Biden, care a adăugat că se așteaptă “ca asta să nu se întâmple”.

Comentariile lui Biden păreau a fi o abatere de la politica actuală a SUA de “ambiguitate strategică” cu privire la poziția sa față de Taiwan, dar la scurt timp după ce a vorbit președintele, un oficial de la Casa Albă a precizat că “nu există nicio schimbare în politica SUA față de Taiwan”.

Sursă foto: news.sky.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

România şi Bulgaria ar putea produce blindate Piranha V în parteneriat

Tue May 24 , 2022
Romtehnica duce o serie de tratative pentru fabricarea printr-un joint-venture România-Bulgaria a 150 de blindate Piranha V pentru armata bulgară, anunță Umbrela Stategică. România se află în discuţii avansate cu Bulgaria privind producţia în parteneriat de transportoare blindate Piranha V pentru echiparea armatei bulgare, dar şi pentru posibile exporturi către […]