SUA aprobă vânzarea de rachete Javelin către Lituania, țară care a declarat că este pregătită să transfere Ucrainei arme

Departamentul de Stat al SUA a aprobat marți vînzarea de  rachete portabile antitanc Javelin, în valoare de 125 de milioane de dolari, către Lituania, anunță Defence Blog

Potrivit Agenției de Cooperare pentru Securitate pentru Apărare, Guvernul Lituaniei a cerut să cumpere până la 230 de rachete Javelin FGM-148F și 20 de unități de lansare a rachetelor Javelin (Command Launch Units).

De menționat este faptul că, în trecut Guvernul Lituanian a mai solicitat echipamente militare în valoare de 28,23 milioane de dolari, care includea 111 rachete Javelin FGM-148F și 10 CLU Javelin.

Prin urmare, există posibilitatea ca Departamentul de Stat al SUA să vândă Lituaniei un total de 341 de rachete Javelin FGM-148F și 30 de unități de lansare.

Pentagonul a declarat că vânzarea propusă „va ajuta Lituania să-și construiască capacitatea de apărare pe termen lung pentru a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială, pentru a-și îndeplini cerințele de apărare națională”.

Reamintim, recent Ministrul Apărării Naționale al Republicii Lituania, Arvidas Anushauskas, a declarat că Lituania este pregătită să transfere Ucrainei arme letale.

„Este necesar să sprijinim Ucraina în toate modurile posibile, iar Lituania este pregătită pentru acest lucru, inclusiv pentru transferul de arme letale în Ucraina”, a spus ministrul, citat Militarnyi.

De asemenea, recent Forțele armate ucrainene au organizat pentru prima dată trageri reale folosind sistemele de rachete antitanc americane Javelin în zona desfăşurării operațiunii militare din Donbas, a relatat miercuri postul de televiziune ucrainean „Dom”, potrivit agenției ruse Tass, citează Rador.

Potrivit informaţiilor difuzate de postul citat, acum în dotarea armatei ucrainene există circa 100 de lansatoare de Javelin și în jur de 500 de rachete pentru acestea.

„Toate unităţile care lucrează cu aceste arme au fost instruite și sunt pregătite să desfășoare misiuni de luptă” – afirmă postul de televiziune „Dom”, citând afirmaţiile comandantului operațiunii militare ucrainene din Donbas, Oleksandr Pavliuk.

Sursă foto: insider.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Un submarin rusesc a lansat o rachetă Kalibr, care a lovit un obiectiv la 1.000 de kilometri distanță

Thu Dec 23 , 2021
Ministerul rus al Apărării informează că submarinul Petropavlovsk-Kamchatsky (din Flota Pacificului) a lansat cu succes racheta de croazieră Kalibr în Marea Japoniei, lovind un obiectiv impus la peste 1.000 km distanță, transmite Euronews, citat de G4Media. Cu puțin timp înainte de lansare, scafandrii au efectuat o ieșire secretă în zona […]