Statele Unite sfidează China și invită Taiwanul la Summit-ul pentru Democrație

Administrația Biden a invitat Taiwanul la „Summit-ul pentru democrație” de luna viitoare, potrivit unei liste de participanți publicată marți. Aceasta este considerată o mișcare de natură să enerveze China, care consideră insula guvernată democratic drept teritoriul său, anunță Reuters

Există 110 participanți pe lista de invitații a Departamentului de Stat pentru evenimentul virtual din 9 și 10 decembrie, care își propune să ajute la stoparea retragerii democratice și a erodării drepturilor și libertăților la nivel mondial. Pe lista de invitați nu sunt incluse China sau Rusia.

Ministerul de Externe din Taiwan a declarat că guvernul va fi reprezentat de ministrul digital Audrey Tang și Hsiao Bi-khim, ambasadorul de facto al Taiwanului la Washington.

„Invitația țării noastre de a participa la „Summitul pentru Democrație” este o afirmare a eforturilor Taiwanului de a promova valorile democrației și drepturilor omului de-a lungul anilor”, a adăugat ministerul.

Invitația pentru Taiwan vine în timp ce China și-a intensificat presiunea asupra țărilor pentru a degrada sau rupe relațiile cu insula.

Diferențele puternice cu privire la Taiwan au persistat în timpul unei întâlniri virtuale la începutul acestei luni între Biden și președintele chinez Xi Jinping.

În timp ce Biden a reafirmat susținerea sa pentru politica „O singură China” prin care este recunoscută legitimitatea guvernului de la Beijing în dauna celui de la Taipei, el a mai spus și că se „opune ferm eforturilor unilateral de a schimba starea de fapt actuală, de a submina pacea și stabilitatea în regiune”.

Xi Jinping a spus că cei din Taiwan care își doresc independența și susținătorii lor din Statele Unite „se joacă cu focul”.

Grupurile pentru drepturile omului se întreabă dacă Summit-ul lui Biden pentru democrație îi poate împinge pe acei lideri mondiali care sunt invitați, unii acuzați că adăpostesc tendințe autoritare, să ia măsuri semnificative.

Lista Departamentului de Stat arată că evenimentul va reuni democrații mature precum Franța și Suedia, dar și țări precum Filipine, India și Polonia, unde activiștii spun că democrația este amenințată.

În Asia, unii aliați ai SUA, cum ar fi Japonia și Coreea de Sud, au fost invitați, în timp ce alții precum Thailanda și Vietnamul nu au fost. Alți absenți notabili au fost aliații SUA, Egiptul și Turcia. Reprezentarea din Orientul Mijlociu va fi slabă, Israelul și Irakul fiind singurele două țări invitate.

Sursă foto: Getty Images

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Noi tensiuni între Statele Unite și Rusia pe fondul crizei din estul Europei

Wed Nov 24 , 2021
Ruşii susţin că pot distruge sateliţii NATO şi pot face inutilă astfel întreaga tehnică militară de luptă a aliaţilor. Avertismentul vine în contextul în care Rusia a mobilizat 94.000 de militari la graniţa cu Ucraina, iar oficialii de la Casa Albă se declară “îngrijoraţi” în perspectiva unei posibile invazii. Televiziunea […]