Statele Unite în alertă

“Filiala afgană a reţelei teroriste Stat Islamic (ISIS-K) ar putea avea în şase luni capacitatea de a ataca Statele Unite”, conform evaluărilor comunităţii serviciilor secrete americane, a avertizat marţi un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării, conform agenţiei Reuters.

Colin Kahl, subsecretar american al Apărării, a fost audiat marţi în Comisia Forţelor Armate din Senatul SUA.

 “Comunitatea de informaţii estimează în prezent că atât filiala afgană a organizaţiei Stat Islamic, cât şi Al-Qaida au intenţia de a comite operaţiuni externe, inclusiv împotriva Statelor Unite, dar niciuna nu are capacitatea de a face acest lucru acum”, a afirmat Colin Kahl.

“Însă reţeaua Stat Islamic ar putea dobândi această capacitate în următoarele şase-douăsprezece luni, iar Al-Qaida într-un an sau doi”, a subliniat Colin Kahl.

 La sfârşitul lunii septembrie, generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, avertiza că reţelele teroriste Al-Qaida şi Stat Islamic încearcă să se replieze în Afganistan şi ar putea genera ameninţări pentru Statele Unite în aproximativ un an.

 Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi-a atras critici pe plan intern şi la nivel internaţional din cauza deciziei de retragere a trupelor din Afganistan. În urma retragerii trupelor occidentale, Mişcarea talibanillor a preluat cu forţa, la jumătatea lunii august, puterea la Kabul.

Grupare constituită din transfugi talibani în provincia Khorasan, ISIS-K este considerată chiar mai radicală decât talibanii care au luat puterea în Afganistan pe 15 august şi se află în conflict cu aceştia.

“Khorasan” denumește o regiune istorică ce acoperă părți din Afganistanul și Pakistanul de azi. Inițial, ISIS-K a inclus Afganistanul și Pakistanul, dar în 2019 gruparea Stat Islamic a creat o aripă separată pentru “provincia Pakistan”.

Gruparea este mult mai dură decât gruparea talibanilor, cu care se află în conflict deschis. ISIS-K îi consideră pe militanții talibani “apostați” (care își reneagă credința), uciderea acestora fiind acceptată în interpretarea pe care o dau ei legii islamice.

Sursă foto: New York Post

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

„Visul american” al românilor poate deveni realitate

Wed Oct 27 , 2021
Românii care vor să se deplaseze în Statele Unite ale Americii (SUA) ar putea să călătorească fără vize, în viitor. Anunțul a fost făcut de secretarul american pentru securitate internă Alejandro Mayorkas. Există, însă, o listă de condiții pe care România și alte trei state trebuie să le îndeplinească astfel […]