Statele Unite acuză Rusia că a efectuat un test de rachetă “periculos și iresponsabil” care a pus în pericol Stația Spațială Internațională

Statele Unite au condamnat Rusia pentru efectuarea unui test de rachete “periculos şi iresponsabil”, despre care afirmă că a pus în pericol echipajul de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), relatează BBC, citat de Monitorul Apărării.

Testul a aruncat în aer unul dintre sateliţii lansaţi de Rusia, creând resturi care au forţat echipajul ISS să se adăpostească în capsule.

Staţia are în prezent şapte membri la bord – patru americani, un german şi doi ruşi.

Staţia spaţială orbitează la o altitudine de aproximativ 420 km,

“În cursul zilei de astăzi, Federaţia Rusă a efectuat în mod nechibzuit un test distructiv cu o rachetă antisatelit cu ascensiune directă împotriva unuia dintre proprii sateliţi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în cadrul unui briefing.

“Testul a generat până în prezent peste 1.500 de resturi orbitale urmăribile şi sute de mii de resturi orbitale mai mici care ameninţă acum interesele tuturor naţiunilor.”

“Cu istoria sa îndelungată şi istorică în domeniul zborurilor spaţiale cu echipaj uman, este de neconceput ca Rusia să pună în pericol nu numai astronauţii americani şi partenerii internaţionali de pe ISS, ci şi pe propriii lor cosmonauţi”, precum şi pe “taikonauţii” chinezi de la bordul staţiei spaţiale chineze, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson, într-un comunicat.

Agenţia spaţială rusă Roscosmos a minimalizat incidentul

“Orbita obiectului, care a obligat echipajul de astăzi să se mute în nava spaţială conform procedurilor standard, s-a îndepărtat de orbita ISS. Staţia se află în zona verde”, a transmis agenţia pe Twitter.

Resturile provin de la Kosmos-1408, un satelit de spionaj lansat în 1982 care cântărea peste o tonă şi îşi încetase activitatea cu mulţi ani în urmă.

LeoLabs, o companie de urmărire a resturilor spaţiale, a declarat că instalaţia sa radar din Noua Zeelandă a detectat mai multe obiecte în locul unde ar fi trebuit să se afle nava spaţială.

Price a descris acţiunea Rusiei ca fiind “periculoasă şi iresponsabilă” şi a spus că aceasta demonstrează că “afirmaţiile ţării de a se opune înarmării spaţiului sunt nesincere şi ipocrite”.

Şi Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării, a declarat că testul “arată un dispreţ total faţă de securitatea, siguranţa şi durabilitatea spaţiului”. “Resturile rezultate în urma acestui test vor rămâne pe orbită, punând în pericol sateliţii şi zborurile spaţiale umane pentru mulţi ani de acum încolo”, a adăugat el.

NASA confirmă incidentul

„Luni, după ora Moscovei, echipajul de pe Stația Spațială Internațională a fost informat cu privire la dezmembrarea unui satelit, eveniment care ar putea produce suficiente deșeuri și resturi spațiale care să prezinte un pericol pentru stația spațială”, se arată într-un comunicat emis de NASA.

Echipajul a fost trezit din somn iar astronauților americani și cosmonauților ruși li s-a solicitat închiderea sasurile de la majoritatea modulelelor stației, cu excepția sasurilor care asigură legătura între zona americană și cea rusă a ISS.

Sursă foto: Dreamstime.com

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Emmanuel Macron a modificat drapelul francez (video)

Wed Nov 17 , 2021
Drapelul francez, faimosul Albastru-Alb-Roşu, a fost modificat de preşedintele Emmanuel Macron. Dacă albul şi roşul nu s-au schimbat deloc, albastrul nu mai este acelaşi din iulie 2020, scrie La Libre Belgique, citată de Rador. O schimbare care a trecut neobservată de majoritatea oamenilor, dar care este în dezbatere în prezent. […]