Specialiști din cadrul MApN, MAI, SRI, STS, SPP și SIE au participat la exercițiul internațional de apărare cibernetică Locked Shields

LockedShields2022 - Twitter Search / Twitter

Ministerul Apărării Naționale a transmis, printr-un comunicat de presă, că exercițiul s-a desfășurat în perioada 19-21 aprilie și a fost organizat de Centrul de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică din Tallinn, Estonia. La ediția de anul acesta, desfășurată în mediul on-line, au luat parte peste 2.000 de profesioniști ai domeniului, militari și civili, din 32 de state aliate și partenere.

România a participat, pentru al doilea an consecutiv la Locked Shields, cu o echipă interinstituțională coordonată de Agenția de Apărare Cibernetică din Comandamentul Apărării Cibernetice. Echipa a fost compusă din 110 specialiști, aparținând instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate naţională (MApN, MAI, SRI, STS, SPP, SIE), din cadrul Directoratului Național de Securitate Cibernetică, precum și din principalele companii private care activează în domeniu (Bit Defender, Bit Sentinel, CertSign, Deloitte, EnevoGroup, Orange, Safetech, SecureWorks, TrendMicro)“, a precizat MApN.

Potrivit Ministerului, scopul general al exercițiului a fost de a perfecționa pregătirea specialiștilor de securitate cibernetică pentru ca, acționând în echipe largi interinstituționale și multidisciplinare, să protejeze în timp real rețele informatice guvernamentale și infrastructuri critice naționale: sisteme bancare, sisteme de distribuție a apei și a energiei electrice, sisteme de comunicații satelitare și 5G, împotriva unor atacuri cibernetice multiple și multidirecționale.

Locked Shields este cel mai mare exercițiu internațional de tip LFX (Live Fire Exercise) din domeniul apărării cibernetice și este cel mai avansat din punct de vedere al expertizei tehnice solicitate. Exercițiul a avut rol de instruire și testare a echipelor de specialiști prin angajarea acestora în rezolvarea, sub presiune intensă, a unor scenarii complexe și a unor incidente cibernetice masive, incluzând și domeniile de decizie strategică, juridic, comunicare publică, precum si evaluarea, pe bază de scor, a capacității echipelor de a se adapta și a proteja rețelele proprii“, au adăugat autoritățile române.

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Spania a trimis un nou lot de 200 de tone de echipament militar în Ucraina

Fri Apr 22 , 2022
Spania a expediat 200 de tone de echipament militar, inclusiv vehicule grele de transport și muniție, către Ucraina, a declarat joi premierul Pedro Sanchez , în timpul unei vizite la Kiev, anunță The Defense Post. „Acesta este cel mai mare transport efectuat până acum”, a declarat el într-o conferință de […]