Spațiul maritim al României este monitorizat permanent de 11 nave militare și două elicoptere Puma Naval

Forțele Navale ale României au transmis un comunicat prin care asigură că spațiul naval (maritim și fluvial) al țării noastre este monitorizat în permanență de navele militare și de structurile specializate din dotarea Armatei Române.

După începerea agresiunii armate a Rusiei în Ucraina, la data de 24 februarie, 11 nave militare românești și două elicoptere Puma Naval desfășoară, zilnic, prin rotație, misiuni de cercetare, pe mare și la gurile Dunării, într-un spațiu maritim de aproximativ 30.000 km², pentru a asigura securitatea granițelor maritime ale țării noastre, în zona mării teritoriale a României, precum și pentru a asigura siguranța desfășurării activităților economice în zona platformelor petroliere și a infrastructurii critice din Zona Contiguă și Zona Economică Exclusivă a țării noastre în Marea Neagră”, au transmis Forțele Navale.

Precizările vin după ce astăzi două nave militare rusești au fost observate în spațiul economic al României. Forțele Navale precizează însă că acest lucru nu reprezintă o amenințare, dat fiind faptul că Zona Economică Exclusivă a României permite tuturor statelor libertate de navigație, inclusiv pentru navele lor militare.

Zona economică exclusivă a României este instituită în spațiul marin al țărmului românesc la Marea Neagră, situat dincolo de limita apelor mării teritoriale şi adiacent acestora, în care România își exercită drepturi suverane şi jurisdicția asupra resurselor naturale ale fundului mării, subsolului acestuia şi a coloanei de apă de deasupra, precum şi în ceea ce privește diferitele activități legate de explorarea, exploatarea, protecția, conservarea mediului şi gestionarea acestora”, au precizat autoritățile.

Sursa foto: Forțele Navale Române

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Un spion rus a fost prins încercând să obțină un stagiu la Curtea Penală Internațională de la Haga

Fri Jun 17 , 2022
Un spion rus a încercat, însă nu a reuşit să obţină un stagiu la Curtea Penală Internaţională (CPI) folosind identitatea falsă a unui cetăţean brazilian, pe care şi-a construit-o în mai bine de un deceniu, potrivit serviciilor de informaţiil olandeze, citate de The Guardian. Dacă reușea, ar fi avut acces […]