Spania semnează un acord de 2,15 miliarde de dolari pentru cumpărarea a 20 de avioane Typhoon

Gigantul aerospațial european Airbus a anunțat că Spania va achiziționa mai multe avioane de luptă Typhoon.

Potrivit unui comunicat de presă al Airbus, Agenția NATO de Management pentru Eurofighter și Tornado (NETMA) a semnat un contract de referință pentru achiziția a 20 de avioane Eurofighter de ultimă generație. Cunoscut sub numele de programul Halcon, comanda va acoperi livrarea unei flote de avioane de luptă echipate cu radar E-Scan, constând din 16 monolocuri și 4 cu două locuri, pentru a înlocui flota F-18 operată de spanioli.

Acest contract va face ca flota spaniolă de Eurofighter să crească la 90 de aeronave.

„Această comandă suplimentară întărește angajamentul Spaniei nu numai față de Eurofighter, ci și față de dezvoltarea și mediul industrial al acestuia. Aș dori să mulțumesc clientului pentru poziția fermă în ceea ce privește apărarea europeană într-un moment în care este cea mai mare nevoie de el”, a declarat Mike Schoellhorn, CEO Airbus Defence and Space.

Achiziția, evaluată la 2,043 miliarde de euro, a fost aprobată de Consiliul de Miniștri al Spaniei la 14 decembrie 2021 și mai include un simulator și serviciile de asistență necesare.

În serviciul Spaniei din 2003, forțele aeriene ale țării operează Eurofighter securizând teritoriul Spaniei și jucând un rol cheie în inima NATO în diferite misiuni de poliție aeriană în Marea Baltică și mai recent Marea Neagră. Odată cu sosirea acestor noi aeronave, Spania va echipa și o a treia bază cu avioane Eurofighter, și anume Gando pe Insulele Canare.

Eurofighter este cel mai mare program de apărare din Europa, care implică cele patru națiuni de bază: Regatul Unit, Spania, Germania și Italia. Pe lângă capacitățile sale tehnologice, asigură peste 100.000 de locuri de muncă în Europa. Până în prezent, programul Eurofighter a înregistrat 681 de comenzi de avioane către 9 țări din întreaga lume.

Sursă foto: eurofighter.com

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Klaus Iohannis participă la Summitul NATO de la Madrid, unde se decide strategia împotriva Rusiei

Wed Jun 29 , 2022
Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri şi joi, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Madrid, Regatul Spaniei, programul Summitului fiind unul consistent, incluzând trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic şi activităţi cu o încărcătură simbolică şi […]