Slovacia va achiziționa din Suedia 152 de vehicule blindate de luptă de infanterie

Slovacia, ţară membră NATO şi vecină cu Ucraina, va achiziţiona 152 de vehicule blindate de luptă de infanterie suedeze în valoare de 1,6 miliarde de euro, a anunţat marţi ministrul Apărării, Jaroslav Nad, relatează Agerpres, conform AFP.

„Guvernul a aprobat un proiect istoric pentru forţele armate”, a scris Jaroslav Nad pe pagina sa oficială de Facebook.

„Vom spori capacităţile de apărare ale Slovaciei şi ne vom îndeplini angajamentele faţă de NATO de a construi o brigadă mecanizată”, a mai spus el.

Din cele 33 de ţări contactate, Slovacia a primit oferte din partea Ungariei, Suediei, Spaniei şi Poloniei, a precizat Ministerul Apărării.

Grupul suedez BAE Systems Hagglunds a câştigat licitaţia cu vehiculele sale CV90 cu şenile. Termenele de livrare nu au fost precizate marţi.

În 2018, Slovacia a semnat un contract pentru 14 avioane de luptă F-16. Livrările urmează să înceapă în 2024.

Totodată, guvernul slovac a aprobat marţi aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, dând undă verde preşedintei Zuzana Caputova să semneze protocoalele corespunzătoare.

Ţară membră UE cu o populaţie de 5,4 milioane de locuitori, Slovacia a donat Ucrainei echipamente militare în valoare de 154 de milioane de euro, potrivit Ministerului Apărării slovac.

Foto: Vehicul de luptă pentru infanterie BAE Systems CV90 MkIV

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

“Sancţiunile împotriva Moscovei ar putea fi considerate un act de agresiune şi ar putea justifica un război”

Thu Jun 30 , 2022
Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a afirmat joi că, în anumite circumstanţe, sancţiunile împotriva Moscovei ar putea fi considerate un act de agresiune şi ar putea justifica un război, informează Agerpres, citând Reuters. “Aş vrea să subliniez încă o dată că, în anumite circumstanţe, astfel de […]