Slovacia oferă Ucrainei toate aeronavele sale Mig 29

Premierul slovac Eduard Heger a anunțat, luni, că a decis să predea Ucrainei întreaga sa flotă de avioane de vânătoare sovietice Mig 29 pentru a sprijini efortul de război al Ucrainei. Decizia a fost luată în coordonare cu vecina sa Republica Cehă, care va fi responsabilă cu patrularea spațiului aerian până când această țară va primi cele 12 avioane F-16 de fabricație americană care se preconizează a fi livrate în lunile următoare și care urmează să înlocuiască aeronavele donate acum, transmite Rador, care citează publicația spaniolă ABC.

Slovacia are 12 aeronave MiG-29 în versiune SD, care în 2005 au fost modernizate cu tehnologii compatibile cu sistemele NATO, implicând îmbunătățiri ale sistemelor de comunicație și navigație, precum și o nouă capotă a carlingii cu posibilitatea de a utiliza afișaje multifuncționale LCD. Totuşi, aceste dispozitive continuă să folosească același tip de arme și rachete de origine rusă. Această combinație va permite aviației ucrainene să folosească rapid aceste avioane, deoarece piloții lor cunosc dispozitivul și munițiile sale.

Heger a dat de înțeles că ar putea dona Ucrainei și aproximativ treizeci de tancuri de luptă T-72, tot de origine sovietică, imediat ce forțele blindate NATO vor fi dislocate a garanta protecția acestei țări.

Ideea de a dona Ucrainei avioane de vânătoare a fost pusă în discuție încă la începutul războiului, cu o primă ofertă din partea Poloniei, care propunea ca ele să zboare de la o bază aeriană americană din Germania, iniţiativă despre care Washingtonul a considerat că a ridicat „îngrijorări serioase” cu privire la posibilele represalii ale Rusiei. Moscova a avertizat că o astfel de decizie ar fi un act ostil echivalent cu „participarea la război”.

Sursă foto: AeroTime Hub

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Grecia vrea să cumpere drone americane MQ-9B Sea Guardian

Fri Jul 8 , 2022
Un comitet parlamentar de apărare din Grecia a aprobat achiziţionarea a trei drone MQ-9B Sea Guardian de la SUA şi a 76 de vehicule amfibii AAV-7, în valoare de 703 milioane de dolari, anunță monitorulapararii.ro Potrivit grecilor, dronele vor fi folosite pentru a monitoriza Marea Egee şi estul Mării Mediterane. […]