Serviciu de informații turc acuzat că a spionat critici ai guvernului din Australia

Astfel de acuzații aduse Organizației Naționale de Informații din Turcia (MIT) nu sunt tocmai noi. Scriam cu două luni în urmă despre un interviu acordat de ambasadorul Turciei în Uganda, care confirma că diplomații turci culeg informații despre activitățile din zona de business ale criticilor regimului Erdogan care locuiesc în străinătate. Și acesta nu este un caz singular, astfel de acțiuni fiind făcute publice în mai multe rânduri în mass media turcă și internațională.

Potrivit unor documente obținute de Nordic Monitor, MIT a spionat critici și adversari ai guvernului islamist condus de Recep Tayyip Erdogan pe teritoriul australian. În ceea ce este probabil primul caz confirmat de spionaj al MIT într-o țară străină, o figură proeminentă afiliată unui grup de opoziție pro-democrație a fost vizată la Sydney de acțiunile agenților turci.

Acțiunea de spionaj operată de serviciul turc a ieșit la iveală în momentul în care șeful departamentului de contra-terorism de la poliția capitalei turce a transmis un raport de 17 pagini către procurorul-șef din Ankara, în vederea elaborării unui dosar împotriva criticilor regimului Erdogan.

„Informațiile obținute de la instituția afiliată (nr. IV), ca parte a culegerii de informații pentru identificarea activităților guleniste sunt prezentate în raportul atașat”, a scris Yusuf Fatih Atay, șeful unității contra-teroriste de la poliția din Ankara. Instituția afiliată indicată la nr. IV în respectivul document a fost identificată ca fiind MIT.

Raportul arată că, la 20.11.2019, MIT a transmis informații din Australia prin departamentul de combatere a terorismului către Directoratul General de Securitate (Emniyet). A doua zi, informațiile au fost trimise poliției din Ankara, care a efectuat propria anchetă cu privire la numele primite în raportul celor de la MIT, prezentându-l parchetului la 16.03.2020 pentru acțiuni legale.

Conform codului turc de procedura penală, notele de informații nu pot fi prezentate ca probe în instanță din cauza lipsei controlului judiciar și a autorizării în timpul procesului de colectare. Cu toate acestea, pentru guvernul Erdogan a devenit o practică obișnuită să utilizeze astfel de informații în rechizitoriile și îndreptate împotriva criticilor, inclusiv a jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului.

Raportul, realizat de serviciul turc după derularea de activități clandestine de spionaj, indică modul în care agenții turci au pătruns în comunitatea Guleniștilor din Australia. Mișcarea Gulen este extrem de critică în ceea ce privește administrația de la Ankara cu privire la o serie de probleme, în special în ceea ce privește corupția la nivel înalt, dar și referitor la sprijinul acordat de Turcia grupărilor jihadiste radicale.

Printre numele vizate de MIT se numără Mehmet Vehbi Yavuzlar, un cetățean australian de 63 de ani, de origine turcă, care a fost implicat în activități de voluntariat alături de mișcarea Gulen din Australia. Înainte de pensionare, Yavuzlar a fost CEO al Federației Australiene Universitare de Educație și Cultură, o organizație de caritate din Sydney care promovează educația, diversitatea și multiculturalismul.

Sursă foto: stockholmcf.org

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Israelul s-ar putea afla în spatele atacului cibernetic asupra portului iranian Shahid Rajaei

Thu May 21 , 2020
Publicația americană The Washington Post, citată de Haaretz, relatează că Israelul se află în spatele unui atac cibernetic operat asupra portului iranian Shahid Rajaei, situat lângă localitatea Bandar Abbas, la intrarea în Strâmtoarea Hormuz. La 11.05.2020, un oficial iranian a precizat că sistemele informatice din portul Shahid Rajaei au fost […]