Serviciile de securitate (FSB) au arestat un cetăţean rus suspectat că spiona pentru Ucraina

Serviciile de securitate (FSB) ruse au declarat marţi că au arestat un cetăţean rus suspectat că a transferat documente secrete în Ucraina, deschizând o anchetă pentru înaltă trădare, în plină ofensivă a Rusiei asupra vecinului său, relatează Agerpres care citează France Presse.

“FSB a descoperit că un cetăţean rus (a comis un act) de înaltă trădare prin transmiterea de informaţii Ucrainei în detrimentul securităţii Federaţiei Ruse”, au declarat serviciile de securitate într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, acest locuitor neidentificat din regiunea Moscovei, care conducea o fabrică aeronautică, “a fotografiat fragmente de planuri pentru piese de avioane de luptă cu un telefon mobil, înainte de a le trimite unui cetăţean ucrainean (…), angajat al unei fabrici de avioane din Odesa, oraş din sudul Ucrainei.

Faptele ar fi avut loc “când el era director tehnic al unei fabrici aeronautice şi avea acces la documente clasificate +top secret+”, se arată în comunicat.

O anchetă pentru “înaltă trădare” a fost deschisă, a precizat FSB, infracţiune pedepsită în Rusia cu ani grei de închisoare. Suspectul a fost plasat în detenţie.

În urma lansării ofensivei sale militare în Ucraina, Rusia şi-a consolidat arsenalul legislativ în faţa tuturor vocilor disidente în legătură cu conflictul. Sute de ruşi, acuzaţi că au “discreditat” armata rusă, au fost urmăriţi penal pentru că au criticat intervenţia, aminteşte AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Vladimir Putin şi Xi Jinping sfidează Statele Unite, se întâlnesc joi în Uzbekistan

Thu Sep 15 , 2022
Preşedinţii Chinei, Xi Jinping, şi Rusiei, Vladimir Putin, se întâlnesc joi în Uzbekistan pentru un summit regional care arată ca un front împotriva Occidentului, în pline tensiuni exacerbate de războiul din Ucraina, comentează AFP, citată de Agerpres. Lui Xi Jinping şi Vladimir Putin li se vor alătura în oraşul Samarkand, […]