Serghei Lavrov: “Dacă depinde de Rusia, atunci nu va fi război. Nu vrem războaie”

„Dacă va fi confruntare sau colaborare, Vladimir Putin o va decide”, a declarat vineri şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, în contextul în care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, urmează să discute cu omologul său rus Vladimir Putin despre criza din Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acum mingea este în terenul lui Putin”, a afirmat Jean-Yves Le Drian la postul de radio RTL, la două zile după ce SUA şi NATO au transmis răspunsurile lor la cererile ruseşti de garanţii strategice, în special privind neaderarea Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică.

Îi revine lui Vladimir Putin să spună dacă vrea confruntare sau colaborare. Suntem pregătiţi de dialog, dar este nevoie de doi pentru a o face”, a spus el.

La scurt timp Rusia, prin vocea ministrului de externe, Serghei Lavrov, a transmis vineri cel mai puternic semnal de până acum că este dispusă să intre în discuții pe propunerile de securitate ale SUA și a reiterat că nu dorește un război din cauza Ucrainei, transmite Reuters.

Dacă depinde de Rusia, atunci nu va fi război. Nu vrem războaie. Dar nici nu vom permite ca interesele noastre să fie călcate în picioare, să fie ignorate”, a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov la un post de radio rusesc.

Rusia a adunat zeci de mii de militari în apropierea graniței cu Ucraina, în timp ce solicită retragerea forțelor aliate, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri în vederea revenirii la configurația din 1997 pe teritoriile țărilor care nu erau membre NATO la data respectivă – printre acestea se numără Bulgaria și România.

Ulterior, Statele Unite și aliații săi l-au avertizat pe președintele Vladimir Putin că Rusia se va confrunta cu sancțiuni economice rapide și dure dacă va ataca Ucraina.

Lavrov a spus că Occidentul ignoră interesele Rusiei, dar există cel puțin „ceva” în răspunsurile transmise miercuri de Statele Unite și NATO la propunerile Rusiei.

Deși răspunsurile nu au fost făcute publice, atât SUA cât și NATO au declarat că sunt dispuse să inițieze un dialog cu Moscova în ceea ce privește controlul armelor și măsurile de consolidare a încrederii.

Lavrov a spus că se așteaptă să se întâlnească din nou cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken în următoarele două săptămâni.

Serghei Lavrov a mai declarat, fără a oferi detalii, că propunerile SUA sunt mai „bune” decât cele ale NATO. Rusia le studiază iar Vladimir Putin va decide cum să răspundă.

Actualele comentarii ale lui Serghei Lavrov au fost printre cele mai conciliante pe care le-a făcut Moscova cu privire la criza din Ucraina, care a escaladat într-una dintre cele mai tensionate conflicte Est-Vest de la încheierea Războiului Rece în urmă cu trei decenii.

Liderul belarus Alexander Lukașenko, un aliat apropiat al Rusiei, a declarat vineri că, un război va izbucni doar dacă Belarus sau Rusia sunt atacate direct.

Sursă foto: Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

<strong>Viktor Orban pleacă la Moscova pentru a-i cere lui Vladimir Putin suplimentarea cantităţii de gaze</strong>

Fri Jan 28 , 2022
Ungaria va încerca să majoreze livrările de gaze pe care le primește din Rusia la discuțiile cu președintele Vladimir Putin de săptămâna viitoare, a declarat vineri premierul Viktor Orban, citat de Reuters. Ungaria, membră a Uniunii Europene și a NATO, a convenit în august un nou contract de furnizare de […]