Șeful unei misiuni diplomatice nord-coreene ar fi defectat în Coreea de Sud

Un șef de misiune diplomatică din Coreea de Nord aflat în funcție, fiul unuia dintre cei mai înalți oficiali ai Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord, ar fi fugit în Coreea de Sud împreună cu familia sa. Două surse de presă sud-coreene, agenția de știri Yonhap și ziarul Maeil, au raportat luni (25.01.2021) presupusa defectare a oficialului, citând surse guvernamnetale de la Seul, informează IntelNews.

Presupusul dezertor este Ryu Hyun-Woo, care îndeplinea funcția de șef al misiunii diplomatice a Coreei de Nord în Kuwait. El și-a preluat mandatul în octombrie 2017, când guvernul kuweitian l-a expulzat pe ambasadorul nord-coreean din țară. Expulzarea a fost ordonată ca răspuns la un test nuclear efectuat de Phenian în septembrie 2017, care încălca astfel o rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite ce interzicea statului comunist să desfășoare activități nucleare.

Guvernul din Phenian atribuie o semnificație majoră ambasadei sale din orașul Kuweit, deoarece constituie singura sa prezență diplomatică în regiunea Golfului.

Personalul care servește la ambasadă este verificat cu atenție și provine din unele dintre cele mai loiale familii din cercul interior al Partidului Muncitoresc. Cu toate acestea, se pare că Ryu, care a condus ambasada după octombrie 2017, ar fi defectat încă din septembrie 2019. Familia ar fi zburat în Coreea de Sud, unde a solicitat azil la sosire. Potrivit ziarului Maeil, Ryu a spus că a dezertat pentru a „oferi copiilor săi un viitor mai bun”.

Conform rapoartelor de presă sud-coreene, Ryu este ginerele lui Jon Il-Chun, care anterior a condus Biroul 39 al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc. Aceasta este agenția însărcinată de regimul nord-coreean cu asigurarea valutei străine, fiind foarte căutată pentru a fi folosită de familia conducătoare și de apropiații acestora.

În octombrie anul trecut, tot presa sud-coreeană a relatat despre dispariția fără urmă a ambasadorului nord-coreean în Italia, în 2018, despre care se crede că a defectat tot la vecinii din sud.

Sursă foto: usnews.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Proiectile de ultimă generație pentru sistemele MLRS al Armatei Ruse

Mon Jan 25 , 2021
Companiile ruse TulaTech și Splav vor dezvolta proiectile de cea mai nouă generație pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă (MLRS) în cadrul unui proiect comun, a declarat pentru TASS serviciul de presă al celor de la Splav. „Proiectul vizează dezvoltarea schiței proiectilelor de rachete pentru MLRS a noii generații […]