Șeful SMAp la conferința șefilor apărării din Balcani

Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, participă la Sarajevo, în perioada 07 – 09.06.2021, la cea de-a XIV-a ediție a Conferinței șefilor statelor majore ale apărării din țările din Balcani pe probleme de cooperare militară, anunță MApN într-un comunicat.

La reuniunea din acest an sunt invitați președintele Comitetului Militar al NATO, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, și președintele Comitetului Militar al UE, general Claudio Graziano.

Obiectivul conferinței vizează dezvoltarea cooperării regionale prin întărirea securității și asigurarea unui climat de stabilitate în zona balcanică, creșterea interoperabilității forțelor armate din regiune în vederea participării în comun la exerciții și misiuni, respectiv identificarea și dezvoltarea unor mecanisme regionale de gestionare a crizelor.

În marja conferinței din capitala Bosniei și Herțegovinei, șeful Apărării din România are planificate discuții cu comandantul Operației „EUFOR ALTHEA”, generalul-maior Alexander Platzer, și o întâlnire cu militarii detașamentului românesc dislocat în Camp Butmir.

Conferința șefilor statelor majore ale apărării din țările din Balcani pe probleme de cooperare militară se desfășoară anual, fiind un instrument complementar altor inițiative regionale și are drept scop dinamizarea cooperării între nouă dintre statele situate în Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia și Turcia).

În acest an, la conferință au fost invitați și șefii Apărării din Croația și Slovenia.

Sursă foto: mndse.ro

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Avion de luptă bulgar prăbușit în Marea Neagră

Wed Jun 9 , 2021
Un avion de luptă MiG-29 al forțelor aeriene din Bulgaria s-a prăbușit în Marea Neagră în timpul exercițiilor militare „Shabla 21”, anunță presa bulgară, citată de Hotnews, precizând că pilotul nu a fost găsit deocamdată. În mare a fost găsită, în jurul orei 10:00, vesta de salvare a pilotului, potrivit […]