Secretarul general adjunct al NATO avertizează că Europa și SUA se află în raza de acțiune a rachetelor Chinei

Statele membre ale NATO, atât aliații europeni, cât și cei nord-americani se află în raza de acţiune a arsenalului de rachete al Chinei, a avertizat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, într-un interviu acordat pentru Washington Examiner cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o săptămâna trecută în SUA.

”Confruntându-ne cu apariţia noilor tehnologii şi cu faptul că rachetele chineze au acum capacitatea de a atinge continentele european şi american, va trebui să devenim mai atenţi la ascensiunea Chinei”, a spus Geoană.

Avertismentul a venit după ce Geoană a mai spus, vineri, într-un discurs la Institutul Hudson, că a venit timpul ca statul chinez să devină o parte a acordurilor pentru controlul armamentului din care fac parte şi Rusia şi Statele Unite. De altfel, la momentul anunțării retragerii din Tratatul INF cu Rusia, SUA au lansat teza unui acord pentru controlul armamentului mai amplu, din care să facă parte și China

“Asistăm astăzi la o luptă epocală pentru vârfurile de comandă ale organizării societăților umane. Lupta este între noi, cei care credem că democrația, piețele libere și societățile deschise sunt soluția, și cei care consideră că societățile închise, regimurile autoritare sau dictaturile reprezintă cea mai eficientă formulă de guvernare a societăților moderne.”, a adăugat Geoană.

”Este o diferenţă în felul în care ne raportăm la Rusia şi la cel în care ne raportăm la China în cadrul alianţei (n.r. – NATO). Faptul că noi considerăm China ca fiind o provocare dar şi o oportunitate reflectă perspectiva conform căreia China schimbă balanţa globală a puterii”, a conchis secretarul general adjunct al NATO.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a efectuat în perioada 5-7 februarie o vizită în Statele Unite, la Washington, acolo unde a participat și la o conferință la Hudson Institute.

În capitala SUA, oficialul aliat a avut întrevederi cu vicepreședintele american Mike Pence, cu consilierul adjunct pentru securitate națională Matt Pottinger, cu secretarul de Stat adjunct Steve Beigun, cu subsecretarul pentru politici al Apărării John Rood și cu membri ai Congresului american.

La Washington, Mircea Geoană a participat și la National Prayer Breakfast, un eveniment anual în care liderii din SUA și din întreaga lume se reunesc pentru a promova credința, umilitatea și reflecția.

Vizita lui Geoană la Washington a avut loc cu câteva zile înainte de reuniunea miniștrilor apărării din țările NATO și a Conferinței pentru securitate de la München, cel mai prestigios forum de securitate internațională.

Sursă articol și foto: caleaeuropeana.ro

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

IDF își adaptează rachetele pentru conflictele urbane

Wed Feb 12 , 2020
Pe fondul procesului de dezvoltare a eficienței forțelor armate israeliene, comandantul forțelor terestre a declarat, pentru publicația Israel Defense, că sistemul de rachete anti-tanc Spike urmează să fie adaptate la amenințările actuale. În urma publicării de către Israel Defense a unui articol referitor la măsurile întreprinse pentru eficientizarea operațională a […]