Rusia va furniza rachete cu capacitate nucleară Belarusului

Rusia va transfera sisteme de rachete Iskander-M cu capacitate nucleară către Belarus în următoarele luni, a declarat sâmbătă președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri la Sankt Petersburg, în fața președintelui belarus Alexander Lukașenko, informează CNN.

În următoarele câteva luni, vom transfera Belarusului sistemele de rachete tactice Iskander-M, care, după cum știți, pot folosi atât rachete balistice, cât și de croazieră, atât în versiune convențională, cât și nucleară”, i-a spus Putin lui Lukașenko, potrivit Kremlinului.

Într-o transcriere a întâlnirii, Lukașenko i-a exprimat lui Putin „stresul” și îngrijorările sale și cu privire la ceea ce el a afirmat că sunt zboruri ale avioanelor Statelor Unite și NATO „care se antrenează pentru a transporta focoase nucleare” în apropierea graniței Belarusului.

Lukașenko i-a cerut lui Putin să ia în considerare „un răspuns în oglindă” la aceste zboruri sau să convertească avioanele de luptă rusești Su-35, care sunt în prezent desfășurate în Belarus, astfel încât „să poată transporta focoase nucleare”.

Putin a răspuns că, deși este posibil să se potrivească zborurilor americane, „nu este nevoie” și a sugerat că, deoarece armata belarusă are un număr mare de avioane Su-25 care pot fi convertite în schimb în avioane cu capacitate nucleară.

Iskander-M este un sistem de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune construit de Rusia, care poate transporta focoase convenționale sau nucleare cu o rază maximă de acțiune de până la 500 km, potrivit Janes Defense.

Sâmbătă, Ucraina a declarat că a fost lovită pentru prima dată de atacuri lansate din spațiul aerian al Belarusului.

Ioana Cristea

One thought on “Rusia va furniza rachete cu capacitate nucleară Belarusului

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Vladimir Putin se va deplasa în străinătate pentru prima oară de la invadarea Ucrainei de către Rusia

Mon Jun 27 , 2022
Preşedintele rus Vladimir Putin se va deplasa în cursul acestei  săptămânii în Tadjikistan şi în Turkmenistan, două foste republici sovietice din Asia Centrală, a informat duminică televiziunea de stat rusă, citată de Reuters, anunță Agerpres. Pavel Zarubin, corespondentul acreditat la Kremlin al televiziunii publice Rossia-1, a declarat că Vladimir Putin […]