Rusia testează un nou tip de armă cu propulsie nucleară

Rusia testează un nou tip de armă într-o zonă a Arcticii cu scopul de a-şi asigura securitatea coastei de nord şi controlul asupra unei rute maritime cheie între Asia şi Europa.

Armata rusă a testat recent tipul de torpilă numit Poseidon 2M39, cu propulsie nucleară, a cărei dezvoltare decurge într-un mod accelerat de la testele efectuate în februarie anul trecut, potrivit CNN, care citează experţi în armament şi surse occidentale.

Această torpilă este destinată să depăşească nedetectată sistemele de apărare de coastă, cum ar fi de exemplu cele ale SUA, indică CNN, citat de Agerpres. Mai mult, acest tip de armă, cu o capacitate de mai multe megatone, ar putea provoca unde radioactive în zonele de coastă, transformându-le în zone imposibil de locuit pentru mult timp, conform unor surse ruseşti.

Încă din noiembrie anul trecut, secretarul de stat adjunct al SUA de atunci, Christopher A. Ford, declarase că Poseidon a fost conceput „pentru a inunda oraşele de coastă americane cu valuri uriaşe radioactive”.

Imagini din satelit obţinute de CNN arată baze militare ruseşti instalate pe coasta arctică, inclusiv silozuri subterane pentru Poseidon şi alte arme de înaltă tehnologie, cum ar fi bombe şi sisteme radar, în largul coastelor peninsulei Alaska.

CNN citează, de asemenea, o sursă de la Departamentul de Stat al SUA care vorbeşte despre o „provocare clară a Rusiei în Arctica”, referindu-se la modernizarea fostelor baze militare din perioada sovietică şi construcţia de noi instalaţii în Peninsula Kola în apropiere de Murmansk (nord), ceea ce are implicaţii „pentru SUA şi aliaţii lor, întrucât îi conferă acesteia capacitatea de a-şi proiecta puterea în Atlanticul de Nord”.

Sursă foto: digi24.ro

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Reacția MApN privind restituirea documentelor din arhiva fostei Securități

Tue Apr 6 , 2021
Trei cercetători CNSAS, Mihai Demetriade, Mădălin Hodor și Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, i-au cerut, sâmbătă (03.04.2021), ministrului apărării, Nicolae Ciucă, o „decizie urgentă” de restituire a tuturor documentelor aparținând fostei Securități, acuzând o lipsă de voință a MApN în a restitui in integrum arhivele „capturate în contextul Revoluției […]