Rusia și ASEAN organizează primele exerciții navale în largul coastei Indoneziei

Rusia și o serie de țări din Asia de Sud-Est au început miercuri primul exercițiu naval comun de-a lungul strâmtorii Malacca, una dintre cele mai importante căi maritime din lume, a anunțat marina indoneziană, potrivit The Defense Post.

Exercițiile au loc într-un moment al tensiunilor crescânde în Pacific, în special în jurul Mării Chinei de Sud , pe care Beijingul o revendică aproape în întregime.

Toți cei zece membri ai ASEAN – Asociația națiunilor din sud-estul Asiei, au participat la exercițiile de miercuri.

Indonezia, Thailanda, Singapore, Vietnam, Malaezia, Myanmar și Brunei au furnizat nave de război sau avioane, Filipine participând ca observator virtual.

Exercițiile vor continua până sâmbătă.

„Acest exercițiu este despre pace, stabilitate și prosperitate în regiune”, a declarat ambasadorul Rusiei în blocul Alexandru Ivanov într-un comunicat.

Primul comandant al flotei indoneziane, Arsyad Abdullah, a spus că exercițiul va „îmbunătăți interoperabilitatea și înțelegerea dintre armatele ruse și ale ASEAN”.

Un analist a declarat pentru AFP că exercițiul va reafirma principiul de nealiniere al blocului ASEAN, în special având în vedere tensiunile regionale.

„Este important pentru noi să asigurăm echilibrul de putere în regiunea noastră, să reiterăm că aceasta este o regiune nealiniată”, a spus Connie Rahakundini Bakrie , un analist militar indonezian de la Institutul de Studii de Apărare și Securitate.

Blocul a organizat anterior exerciții alături de marinele americane și chineze, în timp ce Indonezia și Statele Unite au organizat cel mai mare exercițiu militar anual – cunoscut sub numele de Garuda Shield – în august.

Sursă foto: russiancouncil.ru

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Putin solicită negocieri cu NATO pentru a împiedica extinderea Alianţei spre Estul Europei

Thu Dec 2 , 2021
Preşedintele rus Vladimir Putin a propus, miercuri, NATO să înceapă negocieri pentru a împiedica Alianţa Atlantică să se extindă spre estul Europei, aproape de frontierele Rusiei. ”În dialogul cu SUA şi aliaţii lor, vom insista să ajungem la acorduri concrete care să excludă continuarea apropierii NATO de Est şi desfăşurarea […]