Rusia se îndreaptă spre cea mai gravă contracţie economică de după prăbușirea URSS

Economia Rusiei va înregistra o contracţie de peste 10% în 2022, ceea ce ar reprezenta cea mai gravă scădere a Produsului Intern Brut de după prăbuşirea URSS, a declarat marţi fostul ministru rus al Finanţelor, Alexei Kudrin, transmite Reuters.

Rusia se confruntă cu o inflaţie galopantă şi o fugă a capitalurilor, iar, în paralel, planează spectrul unei posibile intrări în incapacitate de plată, după ce Occidentul a impus o serie de sancţiuni economice şi financiare fără precedent Moscovei pentru decizia de a invada Ucraina.  

Ministerele Economiei şi Finanţele lucrează în prezent la noile prognoze economice, a declarat Alexei Kudrin pentru agenţia de presă RIA Novosti.

Prognoza oficială va fi una referitoare la o contracţie mai mare de 10%” a spus Kudrin, care între 2000 şi 2011 a ocupat postul de ministru al Finanţelor în guvernul condus de Vladimir Putin. 

Prognozele anterioare ale Guvernului rus mizau pe o expansiune a PIB de 3% în acest an, după un avans de 4,7% în 2021.  

O sursă din interiorul Guvernului rus a declarat pentru Reuters că Ministerul Economiei se aşteaptă pentru acest an la o contracţie a PIB cuprinsă între 10% şi 15%.  

O contracţie economică de 10% ar reprezenta cel mai mare declin al PIB înregistrat de Rusia după 1994, potrivit datelor Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional.

Conform unui raport publicat zilele trecute de Banca Mondială, Produsul Inter Brut al Rusiei ar urma să scadă cu 11,2% în acest an din cauza războiului din Ucraina.

La rândul lor, analiştii intervievaţi de Reuters la finele lunii martie au prognozat, în medie, o contracţie de 7,3% a PIB-ului Rusiei în 2022, precum şi o inflaţie de aproape 24%, cel mai ridicat nivel de după 1999.

Sursă foto: The Economic Time

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Ce facilități noi apar pentru pensionarii din apărare

Wed Apr 13 , 2022
Un proiectul de lege care a trecut deja de Senat ajunge pe masa deputaților pentru a fi dezbătut și supus votutului vine să normalizeze o situație cu care se confruntau militarii. Concret, de mai multă vreme, pensionarii din sistemul public de pensii al România beneficiază de posibilitatea de a primi […]