Rusia „nu este pregătită să ducă un război cibernetic coordonat”

Rusia s-a dovedit mai puţin eficace decât era de aşteptat în utilizarea capacităţilor de luptă în spaţiul cibernetic în timpul agresiunii sale contra Ucrainei, sunt de părere lideri europeni ai forţelor militare de apărare cibernetică. Ei spun că rușii nu au fost în stare să-și coordoneze ofensiva militară din teren cu atacurile informatice asupra țintelor din Ucraina.

Am fi fost destul de siguri că va avea loc un Pearl Harbor cibernetic” pentru a însoţi ofensiva terestră, a estimat generalul Karol Molenda, comandantul forţelor poloneze de apărare cibernetică, într-o dezbatere din cadrul Forumului internaţional de securitate cibernetică (FIC) desfăşurat la Lille, în nordul Franţei.

Dar Ucraina era pregătită şi a rezistat la atacurile (cibernetice ale) Rusiei. Aşadar, lecţia numărul 1 a războiului este că e posibil să fii pregătit pentru un conflict cibernetic”, a spus el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Printre altele, Rusia este „puternică pentru a ataca, dar nu la fel de bună în apărare”, a adăugat generalul polonez, care a evocat multiplele atacuri cibernetice contra Rusiei, comise în special de grupări de hackeri independenţi.

Colonelul Romualdas Petkevicius, de la Centrul naţional de securitate cibernetică din Lituania, a afirmat că în mod evident „ruşii nu erau pregătiţi să ducă un război coordonat pe plan fizic şi pe plan cibernetic”.

La rândul său, generalul Didier Tisseyre, şeful forţelor franceze în domeniul cibernetic (Comcyber), a constatat că nu există o legătură între atacurile informatice şi ofensiva militară din teren. „Poate că ruşii nu au reuşit să organizeze acest lucru aşa cum ar fi dorit şi capacităţile lor nu sunt atât de solide cum se credea”, a indicat Tisseyre.

Sursă foto: Getty Images

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

9 șefi de stat participă astăzi la Summitul B9 de la București

Fri Jun 10 , 2022
Şefii de state din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria se reunesc astăzi la Palatul Cotroceni, în cadrul Summitului Formatului Bucureşti 9, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei. Summitul este găzduit de preşedintele Klaus Iohannis şi de omologul polonez, Andrzej […]