Rusia acuză Statele Unite de crearea unei forţe militare multinaţionale în Marea Neagră

Ministerul Apărării rus a acuzat SUA de crearea unei forţe militare multinaţionale în Marea Neagră în apropierea coastelor Rusiei, ceea ce Moscova consideră a fi un “factor destabilizator” în regiunea limitrofă Ucrainei, anunță News Week.

”Sunt acţiuni neplanificate ale forţelor SUA care creează un grup multinaţional de forţe armate în vecinătatea frontierelor ruseşti”, a susţinut într-o declaraţie oficială generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt militar rus.

Un alt obiectiv al sporirii prezenţei militare a statelor NATO în Marea Neagră ar fi ”controlul militar al teritoriului Ucrainei”, a adăugat el.

Konaşenkov a denunţat prezenţa în porturile georgiene a USS Mount Whitney, nava amiral a Flotei a Şasea americane, a distrugătorului USS Porter, care a intrat în Marea Neagră la sfârşitul lunii octombrie, şi a navei cisternă John Lenthall.

Generalul rus a mai spus că la manevrele aliate participă contingente din Turcia, Ucraina, Bulgaria, Georgia şi România şi că este ”evident” că aceste manevre caută să studieze un posibil ”teatru de operaţiuni în cazul în care Kievul pregăteşte o soluţie militară în sud-estul” Ucrainei, o referire la Donbas.

Konaşenkov a vorbit şi despre zborurile efectuate de bombardierele strategice americane B-1B care s-au apropiat la o distanţă de până la 100 de kilometri de frontiera rusă.

Recent, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a considerat drept posibilă ”orice provocare” din partea NATO, sugerând o legătură între exerciţiile NATO şi încercările de a testa sistemele de apărare ale Rusiei în zona Mării Negre, şi a menţionat că flota rusă va desfăşura la rândul ei exerciţii în zonă.

Sursă foto: U.S. Navy (USS Mount Whitney)

VEZI ARTICOLUL:  CONCURS EDITORIAL

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Rusia a dislocat cel puţin un batalion de tancuri T-80U în regiunea Voronej

Wed Nov 10 , 2021
Rusia mută mai multe tancuri în apropiere de graniţa cu Ucraina, susţine compania de informaţii şi apărare Janes, întărind, astfel, preocupările statelor occidentale cu privire la informaţiile din presă despre o posibilă masare a forţelor ruse la frontiera cu ţara vecină, potrivit Monitorul Apărării,citând surse Bloomberg. Cel puţin un batalion […]