Rusia a cerut Chinei arme pentru războiul din Ucraina

Publicația britanică Financial Times dezvăluie că Statele Unite au informații potrivit cărora Rusia ar fi cerut Chinei arme încă de la începutul invaziei în Ucraina.

În plus, pe fondul prelungirii conflictului din Ucraina, Rusia ar avea nevoie de noi arme și muniții pentru a înfrânge rezistența ucraineană, potrivit FT.

Cererea Rusiei a creat îngrijorări la Washington, oficialii SUA temându-se că relațiile apropiate dintre Moscova și Beijing ar putea duce la livrarea de armament și muniții care să încline soarta războiului.

Ca atare, SUA se pregătesc să avertizeze aliații din NATO că Beijingul ar putea să se pregătească de livrări de armament în Rusia.

Dezvăluirile din Financial Times vin cu o zi înainte de discuțiile programate la Roma între Jake Sullivan, consilierul Casei Albe pentru securitate națională, și Yang Jiechi, oficial chinez de top.

Într-un interviu pentru CNN, Sullivan a precizat că SUA urmăresc cu atenție în ce măsură China va oferi Rusiei orice fel de sprijin, material sau economic.

Este una dintre procupările noastre. Am comunicat Beijingului că nu vom asista pasivi și nu vom permite unei țări să ofere compensații Rusiei pentru pierderile suferite ca urmare a sancțiunilor economice”, a mai declarat el.

Un purtător de cuvânt al ambasadei chineze în SUA, întrebat despre informaţiile din presă conform cărora Rusia cere Chinei ajutor militar, a spus că Beijingul este concentrat să evite ca războiul din Ucraina „să scape de sub control”.

Prioritatea acum este de a preveni escaladarea situaţiei tensionate sau chiar scăparea de sub control”, a declarat Liu Pengyu, purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, conform Reuters.

Sursă foto: mcezone.com

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Forțele Aeriene neagă informațiile privind doborârea aeronavelor românești cu rachete S-300

Mon Mar 14 , 2022
Forțele Aeriene Române au negat luni informațiile vehiculate în presă, prin care se acreditează ideea că aeronavele prăbușite în cele două evenimente aviatice din data de 02.03.2022 „ar fi fost doborâte de o baterie de rachete sol-aer S-300”. Reprezentanții Forțelor Aeriene au indicat că afirmația mai sus-indicatăeste în totalitate falsă. […]