România a trimis o baterie antiaeriană și 100 de militari în Polonia, în apropiere de exclava rusească Kaliningrad

Într-un comunicat de presă, Ministerul Apărării Naționale (MApN) informează că Detașamentul ”Gheparzii Transilvani” va fi dislocat până pe 19 aprilie la baza militară Bemowo Piskie din nord-estul Poloniei, în apropiere de exclava rusească Kaliningrad.

Potrivit MApN, astfel este realizată cea dea 11-a rotație națională la misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al Alianței.

Comunicatul integral:

Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani” va fi dislocat, în perioada 11-19 aprilie, în baza militară din Bemowo Piskie, pentru a asigura cea de-a XI-a rotație națională la misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianței (enhanced Forward Presence – eFP), în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia.

Contingentul românesc, format din aproximativ 100 de militari, este generat de Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda, aflat în subordinea Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, și participă pentru a doua oară la acest tip de misiune, având în înzestrare sistemul antiaerian GEPARD.

Pe timpul celor șase luni de misiune, artileriștii antiaerieni vor participa la exerciții și activități de instruire alături de militari americani, britanici, croați și polonezi, în cadrul cărora vor fi testate și validate tehnicile, tacticile și procedurile exersate, cu scopul îmbunătățirii coeziunii și creșterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO.

Aflat sub coordonarea Comandamentului Forțelor Întrunite, detașamentul este parte componentă a Grupului de Luptă NATO, având misiunea de a asigura prezența înaintată consolidată în sistem rotațional, în Nord-Estul Alianței, pentru descurajarea oricărei potențiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului de la Varșovia, din anul 2016.

Detașamentul de Apărare Antiaeriană „Gheparzii Transilvani” va înlocui detașamentul de Apărare Antiaeriană din rotația a X-a, structură din cadrul Batalionului 348 Apărare Antiaeriană „Dobrogea”, din garnizoana Murfatlar.

Sursă foto: MApN

Ioana Cristea

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Liderul de extremă dreapta, Marine Le Pen, pledează pentru o „apropiere strategică între NATO şi Rusia” și amenință cu retragerea Franței din comandamentul integrat al NATO

Thu Apr 14 , 2022
Candidata de extremă dreapta la prezidenţialele din Franţa, Marine Le Pen, a pledat miercuri pentru o „apropiere strategică între NATO şi Rusia”, „de îndată ce războiul ruso-ucrainean va fi fost încheiat şi va fi fost reglat printr-un tratat de pace”, relatează Agerpres, citând AFP. „Este interesul Franţei şi al Europei, […]