Reuniune a grupului strategic „Quad” la Tokyo pe fondul tensiunilor cu Beijingul

Secretarul de stat american Mike Pompeo a participat marți (06.10.2020) la o reuniune desfășurată la Tokyo, alături de omologii săi din Japonia, Australia și India, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Reuniunea de marți este organizată ca urmare a faptului că cele patru state doresc să facă front comun împotriva ambițiilor globale ale Beijingului cu ale căror efecte s-au confruntat recent. Printre subiectele aflate pe agenda discuțiilor se vor număra actuala pandemie de coronavirus și aspecte ce țin de domeniul securității cibernetice, arată BBC

Marţi dimineaţă, Pompeo şi ministrul australian de externe Marise Payne şi-au exprimat „îngrijorările comune privind activitatea disimulată” a Chinei în regiunea indo-pacifică, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

„În prima sa declaraţie după preluarea funcţiei, Suga a descris regiunea liberă şi deschisă Indo-Pacific drept ‘soclul păcii şi stabilităţii regionale’. Sunt în totalitate de acord”, a declarat marţi Pompeo.

„Aş adăuga doar că baza acestui soclu sunt relaţia americano-japoneză şi securitatea şi prosperitatea pe care ea le-a adus popoarelor noastre”, a adăugat el înaintea unei întrevederi cu şeful diplomaţiei japoneze, Toshimitsu Motegi.

Constituirea „Quad” / Quadrilateral Security Dialogue – grup strategic informal în domeniul securității din care fac parte SUA, Australia, India şi Japonia, format în 2019 la New York, a fost puternic încurajată de fostul premier japonez Shinzo Abe, al cărui consilier fidel a fost Yoshihide Suga.

Însă aria de acoperire a acestui grup pare pentru moment în principal simbolică.

Înainte de plecarea sa spre Tokyo, Pompeo a spus că se aşteaptă „la câteva anunţuri importante” la capătul acestor discuţii în format de patru, însă a precizat că ele se vor face doar după întoarcerea miniştrilor în ţările lor și după consultări cu liderii statelor.

Sursă foto: airpowerasia.com

Redactia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Ministrul apărării și șeful SMAp în vizită oficială în SUA

Wed Oct 7 , 2020
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, se va afla în vizită oficială în SUA, în perioada 07-11.10.2020, la invitația secretarului american al apărării, Mark T. Esper, a anunțat MApN într-un comunicat. Ministrul apărării va avea o serie de întâlniri cu înalți oficiali ai Departamentului Apărării SUA și va depune o coroană […]