Retragerea trupelor CSTO din Kazahstan va începe în două zile

Președintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat că retragerea contingentului de menținere a păcii CSTO din Kazahstanva începe în două zile, anunță agenția Tass.

“Per total, faza acută a operațiunii de combatere a terorismului s-a încheiat. Situația este stabilă în toate regiunile. Din acest motiv, afirm că misiunea principală a forțelor de menținere a păcii OTSC a fost finalizată cu succes. O retragere treptată a OTSC – contingentul unit de menținere a păcii va începe în două zile. Procesul de retragere a contingentului nu va dura mai mult de 10 zile”, a spus liderul kazah.

El a menționat că tentativele de lovitură de stat în Kazahstan au eșuat. “Încercările de lovitură de stat, încercările la integritatea teritorială a țării au eșuat. Am apărat împreună Almaty și alte centre regionale, ca o singură națiune.” a mai declarat șeful statului.

Liderul kazah a menționat că nu toate agențiile de aplicare a legii au rămas loiale îndatoririi lor.

„În mai multe orașe, șefii departamentelor Comitetului de Securitate Națională au abandonat misiunea fără a se angaja în luptă, lăsând acolo arme și documente clasificate, în ciuda faptului că aveau suficient arsenal de luptă”, a spus președintele.

Protestele au izbucnit în mai multe orașe kazahe pe 2 ianuarie, escaladând în revolte în masă, clădirile guvernamentale fiind jefuite în mai multe orașe. Violența care a urmat s-au finalizat cu 164 de persoane ucise şi peste 2.200 rănite.

Ulterior, președintele kazah Kassym-Iomart Tokayev s-a adresat Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), solicitând intervenția blocului condus de Rusia. Drept urmare, trupele de menținere a păcii au fost dislocate în Kazahstan. Legea și ordinea, susțin autoritățile kazahe, au fost restabilite în toate regiunile țării până în dimineața zilei de 7 ianuarie. Situația cea mai complexă rămâne la Almaty. Președintele kazah a declarat ziua de 10 ianuarie zi de doliu național în republică.

Sursă foto: Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Next Post

Rusia, a doua zi după negocierile de la Geneva, au început exerciţii cu armament real la granița cu Ucraina

Wed Jan 12 , 2022
Trei mii de soldaţi ruşi au început exerciţii cu armament real, inclusiv tancuri, în regiuni din apropiere de graniţele cu Ucraina şi cu Belarus, transmite marţi Reuters. Anunţul privind aceste exerciţii a fost făcut de armata rusă a doua zi după consultările ruso-americane privind propunerile de securitate făcute de Moscova […]